Нови лица влязоха в Съвета на директорите на борсата

stocks-and-shares-623112-m

През миналата седмица интерес предизвика общото събрание на акционерите на Българска фондова борса – София АД, което се проведе на 03.06.2014 г. На него беше направен втори опит за смяна в ръководството на фондовата борса, като този път той явно ще бъде успешен.

На общото събрание бяха избрани за нови членове на борда на директорите Димо Спасов, Иван Кутлов и Наталия Петрова. Те ще заемат мястото на Васил Големански, Георги Български и Асен Ягодин, които бяха назначени на тези постове преди няколко години.
Иван Такев остава изпълнителен директор на БФБ-София. Той и Любомир Бояджиев запазват местата си в директорския борд на борсата.

Министерството на финансите, което държи малко над 50% от капитала на БФБ и има решаващ глас при гласуването, е дало предложение за промени в Съвета на директорите на борсата. Беше направен опит за същата смяна на директорите и през февруари тази година, но тогава един от по-малките акционери обжалва решенията на общото събрание и то не влезе в сила.
Има малка разлика в предложението на министерство на финансите спрямо февруари. Тя е, че преди няколко месеца предложението за член на борда беше Гергана Беремска, която е ръководител на дирекция "Международни финансови институции и сътрудничество" във ведомството. Вместо нея обаче сега беше избрана Наталия Петрова. Димо Спасов е председател на УС на Българска банка за развитие и председател на СД на Национален гаранционен фонд от 2013 г. От 1999 г. до 2005 г. е работил в БНБ. Иван Кутлов има 18-годишен опит в ОББ, Банковата консолидационна компания и ШЕЛ България. Той е началник на управление Трежъри в ОББ и член на Борда на директорите на ОББ Асет Мениджмънт АД.
Акционерът, който обжалва решенията на общото събрание от февруари, беше един от бившитге шефове на борсата Викор Папазов. Тогава се оказа, че има няколко нарушения на процедурата по обявяване на точките в дневния ред и на документите с информация за кандидатите, като едно от тях беше, че Беремска не може да е част от ръководството на БФБ, тъй като е служител във финансовото министерство.

БФБ има намерение да бъде приватизирана, като от години насам за купувачи се спрягат имената на няколко чужди бори. Такива са скандинавското обединение OMX, Виенската фондова борса и Deutsche boerse във Франкфурт, а освен това имаше и идеи за обединение на борсите на Балканите. До продажба обаче така и не се стигна, като за да бъде осъществена приватизацията единствено държавният дял в БФБ беше увеличен от 44% на 50.05%. В края на миналата година дори вицепремиерът Даниела Бобева спомена за приватицзацията на борсата и че това е приоритет на правителството. Това обаче едва ли ще се случи скоро, още повече, че на преден план отнова излезе политиката.
За ръководните постове в борсата има голяма борба поне от няколко години насам.

През 2009 г. Съветът на директорите на Българска фондова борса включваше Виктор Папазов - председател на СД, Людмила Елкова - заместник-председател на СД (представител на Министерство на финансите), Бистра Илкова - изпълнителен директор, Toдор Брешков - член на СД, Иван Такев - изпълнителен директор, Андрей Пръмов - член на СДи Асен Ягодин - член на СД. Впоследствие те бяха заменени с Васил Големански, Георги Български и Асен Ягодин, които и сега са сменени с нови хора. За поста на Любомир Бояджиев, който е представител на БАЛИП (Българската агенция на лицензираните инвестиционни посредници) също имаше и други претенденти, но той успя да запази позицията си.

Автор: Ана Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.