Недостиг на модерни индустриални и логистични площи отчитат консултанти

storage

Производители и логистични компании, които искат да развиват бизнеса си у нас, се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те предпочитат да строят собствени сгради, или да наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани според техните  изисквания, показва анализ на пазара на консултантската компания Forton.

Според проучването, през третото тримесечие на годината в България и Македония са усвоени общо 14 000 кв. м индустриални и логистични площи в региона на столицата. Площите в модерни сгради в София са нараснали с 1.6% в сравнение с предходните три месеца до 780 000 кв.м, като делът на незаетите е 3.2%.

„Строителните предприемачи останаха предпазливи, въпреки ниското ниво на незаетост. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно и вносители на машини и съоръжения изграждат собствени сгради или търсят компромисни решения чрез избор на второстепенни местоположения или проекти“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton. „Мнозинството от големите индустриални паркове, планирани преди кризата, все още остават на хартия“, допълва той.

Проектите в строеж в София възлизат на 58 000 кв.м. Отново над 90% са предимно за собствено ползване. „От друга страна, продължаващият интерес от производители и логистични компании води до преотдаване или продажба на излишни помещения от фирми, които са свили дейността си в последните години. Когато са с високо качество обаче, те не остават дълго незаети – доказателство, че София е добре позиционирана да привлича нови инвеститори благодарение на големината на пазара, развитата инфраструктура и наличието на доставчици и подизпълнители“, казва Гюрджиев. По думите му, по-голямата част от сградите са изградени за конкретна дейност и нямат универсално приложение, в резултат от което често компаниите се сблъскват с недостатъци като неефективни разпределения или неприемливи височини на помещенията.“

В София търсенето е преди всичко от фирми, които развиват търговска дейност. Извън столицата предлагане на готови логистични площи почти няма. Основните инвеститори в индустриални имоти са производители, които получават нови поръчки.

„Производството на автомобилни компоненти набира скорост и заводите, които отвориха врати в последните десет години, вече се разширяват: „Монтюпе“ в Русе, „Стандарт профил“ в Стара Загора, „Теклас“ в Кърджали и „ВИТТЕ Аутомотив“, коментира експертът.Той прогнозира висока активност от чуждите инвеститори с по-високия ръст на европейската икономика през втората половина на тази година и през 2014.

Месечните наеми за първокласни индустриални и логистични площи остават стабилни на ниво от 3.5 евро на кв.м, сочи проучването. Макар и за момента да не се наблюдава засилване на предприемаческата активност за стартиране на нови проекти, от компанията очакват нови инвестиции както в София, така и в страната в следващите тримесечия. Пример за такива проекти са Логистичен парк „Родопи“ в района на Пловдив и проектът на „Бългериън пропърти девелъпмънтс“ на околовръстния път в София, които са в напреднал стадий на подготовка.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.