Напрежението в София - във фокуса на международните медии

IMG_1575

След като 39 дни мирните антиправителствени протести в България оставаха в периферията на  вниманието на международните медии, само за броени часове новината за ескалиралото напрежение около парламента във вторник срещу сряда влезе във фокуса на големите световни издания.

Протестиращи блокираха вратите на българския парламент, като кулминация на масовите протести от месец срещу корупцията в страната, пише Би Би Си. Британската медия цитира и европейският комисар по правосъдието и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг, която, в рамките на посещението си у нас на 23 юли написа в Twitter: „Тук в София, симпатизирам на българските граждани, които протестират по улиците срещу корупцията”.

Британското издание Индипендънт пише, че българските депутати са останали обсадени в сградата на парламента над 8 часа. „Българската полиция разби обсадата около парламента и ескортира над 100 депутати и министри, които бяха държани в парламента над 8 часа.

Полицията направи кордон, който позволи на парламентаристите да излязат от сградата. Протестите срещу кабинета на България, които продължават 40 дни, прераснаха в насилие във вторник вечерта”, обяснява още вестникът.

За употребената полицейска сила разказва и „Гласът на Америка”: „ Полицията изтласка демонстрантите в ранните часове на днешния ден, за да направи кордон за извеждане на намиращите се в парламента хора. При първия опит на полицията да изведе депутатите между протестиращите и полицаите избухнаха сблъсъци.”

Около 20 души са пострадали във вторник вечерта при сблъсъците пред българския парламент, който бе обсаден от демонстранти в момента, в който полицията се опитваше да изведе депутатите и министрите, предаде АФП. 17 души, сред които трима полицаи, са приети в болница, много демонстранти получиха лекарска помощ на място. Около 2000 демонстранти са участвали в блокадата около парламента. Днешното заседание на Народното събрание в България бе отменено заради опасността протестиращите да направят нова блокада около сградата, предаде Евронюз. Телевизията цитира председателя на парламента Михаил Миков, призова депутатите да не идват на работа, докато ситуацията не се нормализира.

ИТАР-ТАСС обръща внимание на барикадите, изградени от контейнери за смет и изтръгнати пътни знаци. Странно защо обаче в кореспонденцията руската агенция пише за “около 400 протестиращи, които изцяло блокираха площад Народно събрание в София”., коментира онлайн изданието Офнюз.

Почти всички водещи световни медии, сред които “Ройтерс”, “Уолстрийт джърнал”, “Гардиан”, “Ню Йорк таймс”, “Вашингтон пост”,  “Дойче веле”, публикуват и излъчват репортажи с кадри от снощната блокада на народните представители.

.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.