Намаляват административната тежест, нови облекчения за инвеститорите

MIR_6578

До края на 2014 г. трябва да спестим на българския бизнес 314 млн. лв. годишно според плана на правителството за намаляване на административната тежест. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в годишния форума на IBM: Smarter Future. Административната тежест да бъде намалена с 20 % до края на годината. Според анализите вече са спестени на бизнеса 55 млн. лв. годишно. Министър Добрев уточни, че става въпрос за издаване на различни документи в съкратени срокове на компаниите. Като начин за стимулиране на българския бизнес той посочи и въвеждането на електронно правителство, което трябва да заработи пилотно през април 2013 г. с първите 5 хиляди карти. Тези карти трябва да бъдат дадени на български компании, които най-често работят с администрацията, за да пестят време и пари, отбеляза министърът.

Министър Делян Добрев даде за пример компанията Sutherland Global Services, която именно заради промените в Закона за насърчаване на инвестициите, ще разкрие колцентрове в градовете Русе, Варна, Пловдив и Бургас, като по този начин ще увеличи с 300 % броя на служителите. В момента работи колцентър на фирмата в София. Според Делян Добрев това означава, че все повече чуждестранни компании предпочитат да инвестират в България заради макроикономическата стабилност у нас и геополитическото положение на страната ни.

Като цяло министърът загатна за засилен интерес от страна на индийски инвеститори към България. Световният конгломерат WIPRO ще започне проучване за установяване на производство на хидравлични цилиндри в България. Обмисля се и възможност ИТ дейностите на компанията в Източна Европа да бъдат базирани в нашата страна. 120 хиляди души от 70 националности работят за компанията, нетната печалба на WIPRO за миналата година е в размер на 7 млрд. щатски долара.

Министерството на икономиката очевидно обсъжда и допълнителни финансови стимули за бъдещите стратегически инвеститори, като според държавните специалисти данъчните облекчения не са единственият важен фактор за привличането на допълнителни инвестиции.

Лекторите по време на форума отчетоха и важността на инвестициите в иновации и образование за устойчивия ръст на икономиката на държавата.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.