Над половината от българите, завършващи в чужбина, търсят работа у нас

business-people1

Повече от половината от българските младежи, които завършват висшето си образование в чужбина, имат намерение да се върнат в България, или вече са го направили. Това стана ясно на форума „Кариера в България. Защо не?”, който събра българи , учили в над 40 държави, предимно в Западна Европа.  51% от тях изявяват желание да потърсят кариерна реализация у нас.

Профилът на кандидатите за работа е предимно в сектора Мениджмънт и управление – 33 %, следван от сектора на консултантските услуги – 22 %  и маркетинга  - около 21 %. От своя страна, компаниите търсят основно хора с образование и/или опит в сферата на ИТ и Support. Освен тях,  българския пазар се забелязва нуждата от кадри в сферата на човешките ресурси и маркетинга, където в момента се очакват да стартират разнообразни стажантски програми в няколко компании.

Участниците имаха възможността да се срещнат с представители на над 60  фирми от различни браншове и да им зададат въпроси на специализираните за това щандове. Сред компаниите,  които взеха участие в събитието, бяха Aurubis, HP, Bulatsa, Bulwork, EasyCredit, Globul, IBM и други.

Екипът на ENTERPRISE разговаря с представители на NESTLE, която имаше свой щанд на форума. От компанията обясниха, че 80% от участниците в стажантската й програма, биват наемани на работа след края на практиката. Предлаганите стажове са разнообразни, от отдел финанси, маркетинг и реклама до инженерен.

 

Автор: Кристина Николова

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.