МФ прогнозира забавяне в растежа на икономиката догодина

economy11

Министерството на финансите прогнозира забавяне на растежа на икономиката на България през 2015 г. Според изчисленията на ведомството Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще достигне 1,2% през следващата година, които са с 1,4% по-малко от прогнозираното през пролетта нарастване на показателя. Това се казва в есенната прогноза на финансовото министерство за макроикономиката на страната ни.

В началото на годината от ведомството очакваха БВП да достигне 2,6 на сто. По-късно прогнозата беше коригирана до размер от 2,1 на сто, а след това - до 1,5 на сто, припомня econ.bg.

Според очакванията на финансовото министерство потреблението у нас през идната година няма да достигне първоначално прогнозираното увеличение от 2,9 на сто, а според сегашните изчисления то ще се забави до 0,9 на сто.

Заедно с това износът на стоки ще се увеличи с 3,6% за разлика от първоначално очакваните 5,9%. От финансовото министерство посочват в своята прогноза и свиване на ръста на вноса от 6,6 на сто до 3,1 на сто.

По отношение на средногодишната инфлация също се предвиждат сериозни промени в сравнение с прогнозите от пролетта. Данните на МФ сочат, че България ще завърши годината с дефлация от 1,1%, а не с инфлация от 0,2%, както показваха пролетните изчисления. Също така вероятно средногодишната инфлация през 2015 г. ще се свие до 0,9% от първоначално очакваните 2,4%.

В прогнозата на ведомството е отчетено увеличение на заетостта през идната година. Заедно с това безработицата ще остана близко до тазгодишното си ниво.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.