МЗХ пуска извънредно 50 млн. евро за земеделска техника от бюджета на ПРСР 2007-2013

agro-1

Между 7 и 12 септември тази година държавата отваря извънреден прием  на проекти по ключовата мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"  от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Общият бюджет за приема ще бъде в размер на 50 млн. евро, като средства ще бъдат отпускани само за земеделска техника, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

Това е последният шанс  за България да спаси неусвоения бюджет на програмата, който, в противен случай ще трябва да бъде върнат на Брюксел. По думите на министъра, срокът за подаване на заявления за кандидатстване е толкова кратък, защото България трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма до края на 2015 година. Одобрените проекти ще трябва да бъдат приключени до началото на месец ноември.

„Максималният размер на проектопредложението за този прием е 500 хил. евро”, поясни още Танева. Тя гарантира, че въпреки огромната натовареност, която ще предизвика извънредният прием, ДФ „Земеделие” разполага с административния капацитет, за да се справи.

Извънредното отваряне на прием по изтеклата вече програма ще коменсира и фермерите, които не успяха да се класират за финансиране по новата мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” по ПРСР 2014-2020 г.

„Именно сега  в този прием с освободения бюджет от 50 млн. евро всички земеделски стопани имат достатъчно време да си подготвят проектите и да кандидатстват само за земеделска техника”, уточни министър Танева и допълни че за всички условия по отношение на одобрението и класирането на проектите по мярка 121 ще се прилага Наредба 8 от 2008 г.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.