Малки и средни земеделски стопани ще получат държавна помощ

agro-money

Държавна помощ ще получат производителите на плодове и зеленчуци за насърчаване на развитието в сектора. По предложение на бранша допустимите инвестиции се предвижда да са за хладилни камери и техника за съхранение на продукцията. Това съобщи по време на среща с браншови организации заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Подпомагането е насочено към малки и средни земеделски стопани. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер.

Целта на схемата за подпомагане е стимулиране на инвестиционния процес в сектор „Плодове и зеленчуци”,  повишаване на конкурентоспособността, качеството на произведената продукция, както и да бъдат подпомогнати производителите за преодоляване на трудностите по съхранение на продукцията и бъдещата реализация на пазара.

Предвижда се помощта да се предоставя на земеделски стопани, както и на признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци.

Според представители на браншовите организации има висок интерес към държавно подпомагане, свързано с техника за съхранение на произведените от тях продукти. Средствата ще могат да се използват, както за покриване на разходи за закупуване на хладилни камери, така и за машини за сортиране на реколтата.

Според зам.-министър Вергиния Кръстева идеята е финансирането да може да се използва преди събирането на тазгодишната реколта.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.