Лошото време увеличи търсенето на земеделски кредити

agriculture-1233448_960_720

Променливото време и опасността от градушки е  повишило запитвания за неотложни земеделски кредити за неотложни кредити, сочат данни на кредитните дружества в сектора. В „Агрион Финанс“, които са небанкова кредитна институция, специализирана в земеделски кредити и лизинг за покупка на земя, броят на исканията за последния месец е скочил двойно.

Като цяло тенденцията земеделците да се оглеждат за алтернативи на традиционното финансиране не е от вчера. Това се обяснява с факта, че голяма част от средните и по-дребни стопани нямат  достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Затова все повече фермери търсят финансиране през небанковите дружества.

В една от големите финансиращи компании например предлагат кредит за оборотни средства, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Всички са срещу обезпечение земеделска земя и се отпускат по бърза процедура срещу много по-малко документи. Така земеделските производители пестят време и разходи по кредита; имат по-малко документални ангажименти; заплащат по-малко такси.

Също така не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки. Най-активната група клиенти според експертите са именно малките и средни земеделски производители, а средната сума, от която имат нужда е около 600 000 лв. Те са единствените на пазара, които предлагат покупка на земеделска земя на лизинг при 100 % финансиране на сделката – т.е. ако продажната цена на земята съвпадне с оценката на фирмата, клиентът не дължи първоначална вноска, а директно започва да си погасява лизинговите вноски.

Финансирането при останалите кредити достига до 80% от оценката за заложения актив.

Максималният срок за погасяване на земеделските кредити на е 10 години като погасяването на задълженията е съобразено със сезонността и очакваните приходи от дейността.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.