Леко увеличение на търговията на дребно

retail-industry

С 0,4% се увеличава търговията на дребно в България през август спрямо месец по-рано, показват данните на Европейската статистическа служба Евростат. В сравнение с август 2013 г. обаче увеличението е  4,5%.

На месечна база страната ни остава под средното за Европейския съюз ниво, което е в размер на 1,4%. В еврозоната пък се наблюдава повишаване на показателя с 1,2%, информира econ.bg.

През юли търговията на дребно се понижи с по 0,4%, както в 18-членния валутен съюз, така и в целия ЕС. В сравнение с година по-рано пък в еврозоната е отчетен ръст от 1,9%, а в ЕС от 2,8%.

От държавите членки, за които са налични данни, най-сериозно покачване на търговията спрямо година по-рано се наблюдава в Люксембург – 12,5%, Естония – 6,7% и Великобритания – 5,6%. На месечна база увеличението е най-голямо в Германия и Люксембург – 2,5%, Португалия и Швеция – 2,3%. Най-много пък търговията се е свила в Румъния и Словакия – минус 0,6%.

На годишна база сред 28-те страни членки се наблюдава 4,9-процентов ръст в нехранителния сектор, докато при храните храните, напитките и цигарените изделия няма промяна. При автомобилните горива се наблюдава спад от 0,5%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.