Левон Хампарцумян: Диверсификацията на държавните пари няма да повлияе на стабилността на банковата система

levon

Няма опасност за стабилността на банковата система, докато се изпълнява наредбата, според която държавните компании трябва да държат до 25% от финансовия си ресурс в една банка.  Това коментира изпълнителният директор на Уникредит Булбанк и председател на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян пред журналисти във вторник.

Помолен да коментира изказването на премиера Пламен Орешарски, според когото шестмесечният срок за диверсификация на държавните средства трябва да бъде съкратен, банкерът посочи, че същественият въпрос не е къде са парите, а кой ги слага там и защо.

По повод на протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, прераснали в искане на оставката на кабинета „Орешарски”, Хампарцумян заяви, че проблемът не е в тях, макар че ако нестабилността продължи дълго, очевидно рискът в държавата ще се повиши, а оттам и банковите проценти. “Всички знаем какви са положителните промени, които търсим… Фундаменталният въпрос в България е дали тези, които отиват на избори и носят политическата отговорност са тези, които вземат решенията. Ако тази връзка е скъсана, ние не живеем в демократична страна, а живеем в една квазиолигархична диктатура. Осъзнавайки това, очевидно искаме промяна”.

„Падането на  правителства е част от демократичния процес и изборите нямат директно влияние върху икономическия растеж. Да не забравяме, че държавата е едва 40% от икономиката на България. Частният бизнес, особено този, който е свързан с експорт и по-малко зависи от вътрешното потребление, е в много добро състояние. Надяваме се и на силен туристически сезон, на добра земеделска реколта. ”, посочи още той.

Все пак, изпълнителният директор на Уникредит предупреди, че "ако не успеем скоро да вкараме нещата в един прагматичен контекст, да имаме работещо правителство, което се занимава с икономиката повече, отколкото със специалните служби и митниците, тенденцията ще е отрицателна”.

Хампарцумян връчи чек за 70 хил. евро на Българския център за нестопанско право (БЦНП), с която ще бъде подпомогната програма за социално предприемачество за нестопански организации за тригодишен период. Иницативата има за цел да събере и отличи най-добрите бизнес планове, подготвени от фондации и сдружения.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.