Колко пристрастени ни правят мобилните сайтове и приложения

business-Pixabay

В наши дни е изключително лесно да достигнеш до някого без физически да си около него. Не е трудно да го видиш или чуеш. Разбира се, това е много добро качество на мобилните технологии и Интернет, но въпросът се върти около тезата за нашата зависимост от тях. Само ако се замислите колко често използвате смартфона си, ще разберете за какво става въпрос. Още със ставането от сън, голяма част от хората използват своето устройство. Много от тях стават доста пристрастени към общуването в социалните мрежи, че дори забравят какво е истинското общуване навън. Бъдете сигурни, че сте по-зависими от мобилното си устройство, отколкото смятате, и ще ви го докажем.

Удобството е ключът за използването им

Мобилните сайтове и апликации са начин да достигнем до много голям поток от свободна информация. Точно затова и те са толкова използвани. Вече всеки голям бизнес има желание да бъде “на върха на пръстите ви”. Причината е, че много хора използват все по-малко стационарните компютри или лаптопи и залагат на мобилните устройства и таблетите. Нормално е, понеже чрез тях носят информацията, която ги интересува, навсякъде със себе си. Удобните смартфони направиха света по-лесен за всички нас, но в някои направления сякаш влошиха нещата. Да, мобилните услуги са удобни за информиране и управление на сметки, но техен минус е пристрастяването към тях.

За какво използваме устройствата си?

 Ако трябва да бъдем честни, първо ги използваме за ставане навреме за работа. Алармата е важна част от ежедневието на доста хора, които трябва да се събудят в конкретен час. Следват сутрешните новини, които мнозина научават през мобилните новинарски сайтове или приложения. Няколко пъти през деня това се повтаря, особено ако сте от желаещите да бъдат възможно най-информирани. Няма как да пропуснем и Фейсбук. Най-запалените му потребители почти не напускат приложението, а повечето хора го отварят поне по няколко пъти на ден. Това са само малка част от моментите и ситуациите, при които се нуждаем и използваме мобилните услуги на нашия смартфон или таблет, а те са доста повече.

Сега си представете свят без всички тези възможности. Свят, в който няма Фейсбук и други удобни апликации. Или просто зарежете устройството си за неопределено време и идете на почивка в планината. Само се запитайте колко време бихте издържали, след като вече сте свикнали да получавате потока от информация по много лесен и удобен начин. Изводът може да бъде само един - зависими сме от мобилните устройства, апликациите и останалите мобилни услуги, които ни се предлагат.

С помощта на експертите от специализирания сайт на Efirbet ще ви представим едно допълнително проучване, което показва зависимостта в една определена ниша.

Мобилните залози и пристрастяването

Не е тайна, че в тази сфера образуването на зависимост е най-големият проблем, който може да ви сполети. От една страна, букмейкъри като Efbet се стараят да предоставят на клиентите си удобство, като създават мобилни апликации. От друга страна обаче, по този начин има опасност потребителите да си създадат зависимост към тях и буквално да не спират със залозите. Има редица методи, чрез които големите букмейкърски къщи се опитват да се справят с този проблем. Bet365използват различни ограничения и лимити на своите онлайн залози, стремейки се да ограничат залозите на определени играчи в конкретни рамки. Информирайте се допълнително за британската фирма Bet365 Group Limited. Засега тези мерки не изглеждат много успешни, но в бъдеще ще се работи доста в това направление.

Статистиката на клиника, специализирана в справянето с проблемите на хора, които са хазартно зависими, показва драстичен ръст на заболелите от мобилни залагания. През 2013 г. само 24% от пациентите са развили зависимост чрез залози от мобилните си устройства. 4 години по-късно този процент е 63%. Някои компании в бранша, като Betfair, си партнират с подобни организации и клиники, за да намерят начин да направят мобилните залози по-безопасни. У нас също се работи по този въпрос. Букмейкърският сайт на Winbet все още не предлага мобилни приложения за своите потребители, но работата върху тях е насочена към осигуряване както на добър интерфейс, така и на предпазни мерки срещу пристрастяване. Добрата новина е, че вече се повяват технологии, чрез които проследяването ще се превърне в доста сериозна задача на различните компании. Целта им ще бъде да разберат кои клиенти показват наклонности към развиване на зависимост и кои действат безопасно.

Няма спор, че мобилните приложения, мобилните версии на различни сайтове, а и като цяло мобилните устройства, ни предлагат гъвкавост, която не се среща в други технологии. Все пак трябва да се замислим и за различните аспекти на зависимост, които развиваме към тях. Хубаво е да си даваме почивки от използването им, за да можем да се придържаме към по-разнообразен начин на живот. Сега да използваш мобилните услуги е нормално, но оставяйки ги настрана, животът може да ви се стори по-освободен.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.