Кой спечели еврофинансиране за ERP и CRM?

konkurentosopsobnost

Официално стана известен списъкът с одобрени за финансиране проектни предложения по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO003-2.1.12 „Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията“. Процедурата се смята за ключова за развитието на бранша на внедрителите на системи за управление на бизнеса и е обект на много коментари през последната година.

241 проекти ще бъдат финансирани, става ясно от публикувания списък. Пълният лист можете да видите тук. Сред одобрените кандидати присъстват 14 микро и 101 малки фирми, 89 средни по големина компании и 37 големи бизнесорганизации.

Компаниите са разнообразни, но на пръв поглед се забелязва не малко участие на производствени предприятия, както и организации от сферата на здравеопазването. Второто означава добри дни за доставчиците на сериозни решения за управление на доболничната и болничната помощ, тъй като в България те се броят на пръстите на едната ръка.

Впечатление прави и присъствието на немалко фирми-бенефициенти, които по принцип се занимават с внедряването на бизнес софтуер, но по описанието на предложенията им излиза, че желаят да внедрят такова и в собствената си компания. Сред тях са „Партньори ММД“, CSDC, Л-Клас, „Брейн сторм консулт“, „Бизнес софтуер консулт“,  „Сирма“ и др. Повечето от тях би трябвало да имат внедрена система за управление на бизнеса, но очевидно са се възползвали от възможността да подобрят допънително собствената си информационно-управленска среда.

Със сигурност и тази инициатива няма да се размине обаче със спекулации по отношение на целесъобразността на одобрените проекти, особено като се има предвид, че в секцията с микро предприятия (до 10 души персонал), има дори компания, чийто проект за интегрирана софтуерна система за управление на бизнеса е за над 560 000 лева. За сметка на това в допълнително публикувания списък с резервни проектни предложения, преминали успешно оценката, но за които не е достигнало финансиране са останали редица популярни компании. Освен, че някои от тях са с национално значение, те са достатъчно сериозни, за да е трудно да допуснем, че са имали сериозни пропуски по документацията, но пък очевидно според оценяващите не отговарят напълно на всички изисквания по процедурата. Такива са: „Български пощи“, „ВМ Финанс“, „Теклас“, „М+С Хидравлик“, „Софика груп“, „Трейс груп“, „Армеец“, „Добруджански хляб“, „Марица изток 2“, „Хенди Тел“, „К&К“, БДЖ, „Доверие“, ЕВН, ОББ, „Литекс Мотърс“, „Сименс“, Болниците „ИСУЛ“ и „Токуда“ и др. Наред с тях са и много на брой качествени средни и малки по размер български предприятия.

„Резервните“ проектни предложения са общо 883. Трябва да се обърне внимание и на факта, че не всички проекти са свързани с внедряване на ERP или CRM, а има и такива, в които става дума единствено за въвеждане на ISO стандарти. Въпреки това, интересът към внедряването на системи за управление на бизнеса остава огромен. С оглед на нуждата от повишаване на конкурентоспособноста на българските предприятия, която в момента е крещяща, дали наистина не е редно да се замислим за постоянно отваряне на подобна схема за финансиране, за каквото призоваха някои от внедрителите на бизнес софтуер в последните месеци?

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.