Когато земята затрепери

agro-land

Пазарът на земеделска земя преживя почти драматично развитие през последното десетилетие. За последните 4 години цените на земеделските парцели са скочили според официалната статистика поне двойно до средно за страната равнище от около 600 лв. за декар. Но ако сте собственик на парцели в Добричкия регион например, то вашата земя може би струва около три пъти повече от средното (сделки в този район се сключват и на цени от 1800 лв. за декар).

Тази динамика в цените превърна продажбата и отдаването под наем на земеделска земя в печеливш и добре смазан бизнес. По данни на Системата за агропазарна информация в България годишно се правят сделки за около 1.2 млн. дка. земя. Купувачите обикновено са фондове за земя или производители на козметика и лекарства. Това, което стимулира покупката на земя (освен очевидната полза от това да я продадеш на добра печалба само след няколко години) е голямата разпокъсаност на парцелите. Окрупняването на земите повишава както пазарната им цена, така и равнищата, при които площите се арендоват.

От рязкото поскъпване на земите вече се възползваха много институционални инвеститори, които прибират баснословни печалби, когато решат да продадат собствеността си. Този нов пазар стигна и до борсата: появиха се фондове за земя, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса, и които са задължени да разпределят поне 90% от годишната си печалба като дивидент на акционерите.

Което може да означава много пари. Да вземем за пример „Адванс Терафонд”, който към момента е фондът за земя с най-голям портфейл от парцели в България (но не е най-големият собственик на земи в страната – бел. авт..  През 2012 г. компанията обяви рекордна за кратка си история чиста печалба от 49 млн. лв., след като продаде част от парцелите си и осребри рязкото поскъпване на земеделската земя. От тях 42 млн. лв. бяха прехвърлени на акционерите (мажоритарен собствен във фонда е финансовата група „Карол”). А какво да кажем за „ЕЛАРГ фонд за земеделска земя”, чийто портфейл от земи беше толкова апетитен, че акционерите му предпочетоха през 2012 г. да ликвидират фонда и да приберат веднага печалбата, вместо да чакат дивиденти или поскъпване на книжата на борсата? Има и компании като „Ромфарм” и „Агрион”, които не са публични (въпреки че „Агрион” е собственик на фонда за земя „Агро финанс”, който е публична компания) и притежават стотици хиляди декари в цяла България, които също печелят от арендоване и отдаване под наем.

Но през февруари този доходоносен пазар се разтрепери. Причината: депутатите внесоха в парламента и одобриха поправки по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това, което най-много разгневи собствениците на земя, бяха заложените в поправките глоби за чуждестранни лице, притежаващи земеделски земи в България. Законът предвижда глоба от 100 лв. за всеки декар земя, който едно дружество притежава, ако сред съсобствениците му има фирми извън Европейския съюз или офшорни компании. Това означава, че ако например американски инвеститор иска да купи дял в българска компания, притежаваща земеделски земи, то сделката автоматично би довела до солени глоби за българското дружество.

Но законът удря най-вече публичните дружества, чиито акции се търгуват свободно на борсата и те не могат да контролират кой ги купува; което пък ги поставя в състояние на невъзможност да спазват закона и им гарантира тежки финансови санкции.

Повече по темата четете в новия брой на сп. Enterprise.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.