Качествено образование и стабилна данъчна система – необходимите стимули за германски иновации у нас

barselona-gse

България продължава да бъде привлекателна дестинация за германските чуждестранни инвестиции заради своята стабилна данъчна система и развиваща се инфраструктура, но все още трябва да положи сериозни усилия по отношение на образованието в страната като условие за произвеждане на качествени инженерни кадри. Това заяви главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Мартин Ванслебен на конференция в София.

Като възможен образец за България той посочи образователната система в Германия, в която отделните фирми поемат ангажимент за своя регион.  България се нуждае от идеи за иновации, които могат да дойдат както от фирмите, така и от младите хора.

„Въпреки, че подкрепям научната и изследователската дейност, необходимо е реалният живот да е свързан с това, което търси пазара и предприемачите да присъстват не само в университетите, но и в гимназиите, за да могат младите хора да получават ориентир”, добави той.

По думите му напълно нормално е едно предприятие да обучава младежите в рамките на 3-4 дни всяка седмица и след това те да продължават да се обучават теоретично, получавайки заплащане за своя труд.

Ванслебен обясни още, че иновацията се създава като се разрушават преградите, а за да се случва това е необходимо да съществува свободно общество, в което всеки човек да може да изразява идеите си без ограничения. Ето защо, по думите му в България трябва да се изгради политическа култура на стабилност и правна система, в която всеки индивид да се чувства сигурен.

Според Бено Бунзе, главен управител на германската Държавна агенция за инвестиции и търговия, сред страните от Г-8 Германия държи челната позиция в преработващата промишленост, защото държавната структура разполага с широк набор от инструменти, мрежа от организации и институции, с които се подпомагат МСП, дава се информация за развитие на пазара и по този начин се създават възможности за хора, които желаят да инвестират.

Президентът Росен Плевнелиев изрази мнение, че Германия е водещият икономически партньор на България по отношение на иновациите, които са двигателят на всяко социално-икономическо развитие. Той допълни, че у нас трябва да се инвестира повече в образование, което да произвежда повече инженери, отколкото финансисти и юристи.

„Германия е една напредничаво мислеща нация, която изработва своя успех и аз вярвам, че нашите политици има какво да научат от нея”, коментира държавният глава.

 

 Автор: Кристина Николова

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.