Интересът на чуждите инвеститори към логистичните площи у нас расте

storage

През първото полугодие на 2012 г. чуждестранните инвеститори проявяват по-голям интерес към пазара на индустриални площи в България.  Това отчитат експертите от консултантската компания Forton International в анализа си за логистичния пазар през първите шест месеца от годината. Същевременно анализът показва, че процентът на незаетите индустриални площи у нас намалява, което се счита за предпоставка към възстановяване на сегмента.

„Все повече чуждестранни компании включват страната ни в своите планове за развитие”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър Логистични площи в консултантската компания. „Чуждите инвеститори постепенно разбират конкурентните предимства на България – квалифицирана и същевременно не скъпа работна ръка, нисък политически и финансов риск, стабилна икономическа среда, която липсва в много други държави от региона”, добавя експертът. По думите му съществува реална възможност някои гръцки компании да изберат България като своя индустриална дестинация.

По данни на компанията, общо 23 500 кв. м са новопоявилите се логистични площи в столицата и околностите през отчетения период. Така общият обем модерни индустриални имоти в района към момента възлиза на 670 700 кв. м, което представлява ръст от 7% в сравнение с първите 6 месеца на 2011 година.

В същото време, процентът на незаетите складови площи в страната намалява, като в края на първото полугодие общият обем свободни индустриални имоти представлява 6.4% или 43 000 кв.м при 7.5%, или 49 100 кв.м за същия период на 2011 г. Общо 30 700 кв.м. логистични площи пък са в процес на изграждане.

Според Forton нарастващата активност в търсенето се дължи до голяма степен на чуждестранните инвестиции в леката промишленост. Пример за това е знаковата сделка на индустриалния пазар в България през полугодието – преместването на сервизна дейност за ендоскопска апаратура на японската компания Hoya Corporation от Германия в логистичен център в Пловдив.

С допълнителни 7% са се понижили наемните нива на първокласните индустриални площи за година, посочват още от компанията. Към момента средните цени на кв. м складова площ са около 3.5 евро при 3.8 евро през първото полугодие на миналата година. Нивата на възвръщаемост за първите шест месеца на 2012 г. пък са 11.75% спрямо 12.5% година по-рано.

Консултантите са на мнение, че интересът към изграждането на висококачествени индустриални обекти на чужди компании у нас нараства. Същевременно ръстът в търсенето и намаляването на обема на незаети площи в този сегмент също е позитивен знак. Именно за това от Forton прогнозират постепенно, но и устойчиво възстановяване на сектора на индустриалните имоти.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.