Индустриалното производство в България се понижава

Industry-2

Повишение на индустриалното производство през юни на годишна база и спад спрямо предходния месец в Европейския съюз, отчита Евростат. Данните на европейската статистика показват, че България отчита влошаване по този икономомически показател както спрямо юни 2013 година, така и спрямо месец май.

През юни, спрямо май 2014 година индустриалното производство се е свило с 0.1% в Европейския съюз и с 0.3% в еврозоната, сочат данни на Евростат. През месец май е отчете спад от 1.1% както в ЕС, така и в еврозоната, пише infostock.

Според европейската статистика индустриалното производство в България се е повишило с 0,6% през юни в сравнение със същия месец на 2013 г. На месечна база обаче се наблюдава сериозен спад – от 1,3%.

Спрямо предходната година данните сочат, че в това отношение страната ни е на ниво малко под средното за целия Европейски съюз, което е 0,7%, но много под стойностите за месец март, когато увеличението беше в размер на 5 на сто. В еврозоната пък индустриалното производство не отбелязва промяна спрямо година по-рано.

Спадът спрямо предходния месец в еврозоната се дължи на понижение на производството на: недълготрайните потребителски стоки с 1.9%, на енергийните продукти с 0.7%. Капиталовите стоки са останали на равнището от предходния месец, а производството на междинни и дълготрайни потребителски стоки се е увеличило съответно с 0.4% и 2.3%.

В Европейския съюз спад на месечна база е отчетен при производството на: недълготрайни потребителски стоки (-1.4%) и енергийни стоки (-0.6%). Ръст е регистриран при капиталовите стоки (+0.2%), междинните стоки (+0.4%) и дълготрайните потребителски стоки (+1.8%).

В България индустриалното производство продължава да се свива. През юни спрямо май е отчетен спад с 1.3%. През май понижението е било с 1.2%, а през април е отчетено слабо повишение - с 0.2%.

Най-голямо понижение на индустриалното производство е регистрирано в Ирландия (-16.5%), Нидерландия (-3.0%) и Литва (-2.7%). Увеличението на производството е най-голямо в Малта (+5.2%), Дания (+2.4%) и Унгария (+1.8%).

Стабилното индустриално производство в еврозоната спрямо юни 2013 година се дължи на увеличение на производството на: недълготрайни потребителски стоки (с 1.7%) и междинни стоки (с 0.2%). При капиталовите и дълготрайните потребителски стоки е отчетен спад, съответно с 0.1% и 1.8%. Производството на енергийни продукти се е свило с 3.4%.

В ЕС е отчетено увеличение от 1.5% на производството на недълготрайни потребителски стоки, 1.1% на междинни стоки и 0.8% на капиталови стоки, на годишна база. Понижение на индустриалното производство има при потребителските стоки - с 0.4%, и енергийните стоки - с 2.9%.

Индустриалното производство в България отчита негативен темп на нарастване на годишна база. През юни производството се е увеличило едва с 0.6%, спрямо 5% и 3.7% през май и април.

Най-много се е увеличило индустриалното производство в Унгария (+11.3%), Румъния (+9.9%) и (+7.5%), докато Гърция (-6.9%), Малта (-3.8%) и Латвия (-2.0%) отчитат най-голям спад.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.