Икономист: Пазарът на труда у нас показва признаци на умерено възстановяване

job-work-employment-3

Нашият трудов пазар се оказа доста по-издръжлив и дори виждаме първите знаци на умерено възстановяване. Като цяло пазарът на труда в Източната Европа, в това число и България, се справят добре. Това коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ) по Bloomberg TV Bulgaria и добави, че значение има, как ще повлияят два много съществени фактора – туризмът и индустрията.

Според него летен туристически сезон на практика няма да има и българите няма да успеят да компенсират липсата на туристи от чужбина. „Аз лично не виждам полезно действие, което Министерството на туризма да предприеме, за да се вдигне интересът към нашия туризъм. Българските туристи дори да имат желание да отидат на българското Черноморие, те не биха похарчили толкова пари, колкото чужденците“, смята икономистът.

„По отношение на индустрията очакванията са, че темповете, с които са наемани хора през миналата година, няма да се повторят“, обяснява експертът, цитиран от investor.bg.

„Много от трудовите пазари и у нас, и в Европа са в процес на изчакване заради мерки като 60/40. В момента, в който свършат стимулите за поддръжка на бизнеса, ще видим кои ще са фирмите, които могат да продължат да работят със собствени сили. Затова към септември можем да очакваме втора вълна на безработицата“, прогнозира Николов.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.