Изпълнението на подписан проект по ПРСР трябва да започне в срок от 9 месеца

rumen-porojanov

В срок от 9 месеца бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони трябва да докажат пред Държавен фонд "Земeделие", че са започнали да изпълняват проектите си. Това стана ясно от презентацията на изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов на Четвъртата национална среща на земделските производители.

Бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони е задължен да започне дейност по проекта и да предостави пред ДФЗ надлежни доказателства за изпълнението на одобрената инвестиция в срок от 9 (ако инвестицията не включва строително-монтажни разходи) и 12 (ако инвестицията включва строително-монтажни дейности) месеца от подписване на договора. Това означава документ за извършено авансово или частично плащане в размер не по-малък от 20 на сто от размера на помощта – издадена фактура за сума над посочения размер, подписани приемо-предавателни протоколи за извършени дейности по проекта на стойност не по-малка от посочената или др. подобни документи, удостоверяващи започване изпълнението на инвестиция на стойност не по малка от 20 на сто от размера на помощт, уточни Порожанов, цитиран от Fermer.bg.

При неизпълнение ползвателят дължи обезщетение в размер на полученото плащане (при получен аванс), в едно с неустойка в размер на законната лихва върху тази сума от датата след изтичане на съответния срок, а когато няма извършено плащане – дължи неустойка в размер на 5% от размера на одобрената финансова помощ.

Неустойка не се дължи, ако до изтичане на 6 месеца от сключването на договора бенефициентът уведоми Фонд Земеделие, че се отказва от помощта и иска прекратяване на договора.

Изпълнителният директор на ДФЗ каза, че другата седмица ще браншовите асоциации ще бъдат поканени, за да се  видят какви инвестиции има в кои от  приоритетни сектори по отворените мерки от ПРСР.

Над 70% от желанието за инвестиции е за техника и в приоритетните сектори както зеленчуци, така и плодове. Има и проекти,които касаят сектора на овцевъдството, допълни Порожанов.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.