Значението на целта за личността, екипите и организациите

woman

Какво представлява целта? Целта е същността на това, което е най-значимо за личността, екипа или организацията. Тя намира своя израз в решенията, действията, участието и приноса. Целта се трансформира в чиста енергия. Тя е горивото, което поддържа движението на хората през трудните времена. Всеки има цел, но не всеки я осъзнава.

Преди да решите как да очертаете ясно своето лично осъзнаване на целта, опитайте се да си представите целите на другите. Помислете за момент за ключовите фигури в историята и какво ги е мотивирало да откриват, влияят, създават, развиват или да променят нещата така, че да направят света това, което е днес? Какво ли съзнание за целта са притежавали ранните изследователи, когато са прекосявали океана?

Нима нашето осъзнаване на целта е по-ограничено днес? Не пътуваме ли из непознати води, когато отиваме на работа? Какъв е начинът, по който да се чувстваме различно по отношение на работата си, ако я свържем с личната си цел? Как би трябвало екипите да функционират по-различно, ако те работят с обща цел? Как организациите мотивират работниците си чрез работата сама по себе си?

Този проблем е придобил такава значимост, че “Wilson Learning”, влизайки в сътрудничество с Ричард Лейдер, автор и основател на "Инвенчър Груп", развива идеята да напътства хората за процеса на очертаването на целта на личностно, екипно или организационно ниво.

 Лична цел 

Личната цел може да бъде ясно очертана на чисто личностно ниво и на работно ниво. Изследването и на двете е горещо препоръчително, тъй като колкото повече покриващи се са личната цел с целта в работата на индивида, толкова повече стават възможни влагането на енергията и личностната изява. Например мениджърът по продажбите е много щастлив от работата си:

Лична цел - "Моята лична цел е да предизвиквам общоприети становища и мнения, да бъда по-отворен за новите идеи и начини на правене на нещата"

Работна цел - "Моята работна цел е да увеличавам доверието между търговците и техните клиенти, като по този начин давам приноса си на хората и организациите"

Целта обещава успех на представянето. Действителното представяне е въпрос на сърце, на дълбоко почувствана отговорност, на всекидневно събуждане с идеята на нещо по-голямо от нашите лични амбиции. Притежаването на цел в живота стимулира желанието за живот. Когато има причина да се събудите сутрин, животът ви придобива по-голяма значимост.

Очертаване на Лидерската Цел

Чрез отговаряне на въпросите, лидерската цел започва да се очертава.

- Каква е гледната ми точка по отношение на лидерството?
- Какво защитавам като лидер?
- Как демонстрирам моите ценности в ролята си на лидер?
- С какви силни качества допринасям за ролята си?
- Какви силни качества има нужда да развия, за да попълня празнините?
- Каква е личната ми визия за онези, на които влияя?
- Какви са последиците от моето лидерство?
- Вземайки всичко това предвид, каква е моята цел като лидер?
- Колко съм смел?

Опитайте се да напишете кратки становища на целите си по отношение на личния си живот и работата; те трябва да имат значение за Вас. Очертаването на Вашата цел може да Ви помогне да почувствате работата си по-удовлетворяваща, което е във взаимна връзка с високото представяне. Колкото повече значение човек открива в работата си, толкова повече се стреми да я изпълнява по-добре.

Това е житейско уравнение; за да могат хората да дадат най-доброто от себе си, то те трябва да чувстват удовлетворение; по същия начин ако човек се чувства удовлетворен на работа, то той трябва да изпълнява задълженията си по-добре. Това е уравнението, според което организациите по цял свят инвестират посредством обучението.

Повече за значението на целта, екипността и представянето с Удовлетворение вижте експертната статия на Wilson Learning Bulgaria в новия брой на сп. Еnterprise.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.