Златанова: Стратегията за развитие на обществените поръчки предоставя по-предвидима бизнес среда

zlatanova

Националната стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки в България за периода 2014-2020г. има пряко значение към управлението на европейските фондове в 7-годишния период, в който вече навлязохме. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на пресконференция след правителственото заседание.

Златанова подчерта, че стратегията е от ключово значение за правилно, ефективно, регулярно и законно усвояване на европейските пари. Наред с това тя се отнася и за целия сектор на обществените поръчки включително и за тези, които се плащат с пари от българския бюджет. Вицепремиерът изтъкна, че стратегията отговаря на редица документи в различни сектори и напомни за препоръките за България в областта на икономиката, които се приемат всяка година по линия на европейския семестър.

Златанова обърна внимание, че по отношение на Споразумението за партньорство с ЕК тази стратегия се явява едно от ключовите предварителни условия, за да може да тръгнат оперативните програми своевременно и да бъдат изразходвани средствата по правилен начин.

"Редица анализи, включително притеснения на бизнеса в последните години са били свързани със системата на обществени поръчки. Неотдавна експертен анализ  показа, че 74% от всички наложени финансови корекции по европейските програми се дължат на грешки в обществените поръчки", добави вицепремиерът.

По думите й Стратегията цели да създаде необходимите условия и предпоставки за въвеждане в българското законодателство на новото европейско законодателство в областта на обществените поръчки. „Тази стратегия се явява един универсален, хоризонтален антикорупционен инструмент, инструмент за прозрачност, който да гарантира и ефективност на изразходването на бюджетните средства. Стратегията е продължение на едногодишните усилия за повече справедливост в икономиката, за честни отношения бизнес-правителство, както и вътре в самия бизнес", каза Златанова.

Документът е изцяло съгласуван с ЕК и ако не се случи предвиденото в стратегията, ще бъдем отново изложени на голям риск от постоянни финансови корекции, каквато беше практиката през изминалите години и каквито последствия и сега включително се търпят от тази неправилна практика.

„Нещо много важно, което предвижда стратегията, е развитието на централизираното възлагане на поръчки", изтъкна Златанова. Тя обясни, че се предвижда самостоятелен професионален орган към Министерство на финансите, който да администрира редица поръчки в различни сектори, които досега са били предмет на възлагане на множество възложители. По този начин ще се постигне много по-голяма ефективност, изразходване на много по-малко бюджетни ресурси и по-голямо качество, както включително и по-голяма конкуренция.

Златанова акцентира и върху електронизирането на обществените поръчки, което е важно не само за прозрачността, но и с оглед на икономическата ефективност - за бюджета и за улеснение на бизнеса. „Стратегията изрично има за цел да гарантира и еднаквото третиране на българските участници и тези от държави-членки на Европейския Съюз. Това ще се случи чрез ускорено взаимно признаване на електронни подписи и използването на т.нар. „trust list", което ще способства за премахването на съществуващите технически бариери пред навлизането на европейски фирми на българския пазар", обясни Златанова.

Наред с това планът за прилагане на стратегията включва и въвеждането на специалност в университетите по програма за обучение на студенти в обществени поръчки, което има за цел да се увеличи капацитетът и да се професионализира по възможност до края на периода изцяло възлагането на обществените поръчки.

Очакваме е една предвидима среда и за инвеститорите, и за възложителите, за нашите  европейски партньори. Изключително важно е  силната политическа воля за приемането на този документ да продължи и за неговото своевременно прилагане", каза в заключение Златанова.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.