Земеделското министерство представи пакет от 3 нови закона за храните

танева

Министерство на земеделието и храните предлага нов законодателен пакет, уреждащ функционирането на цялата хранителна верига – от фермерите до хранителните магазини. Целта на новото законодателство, изготвено съвместно с НПО-сектора, е да гарантира  безопасността и здравето на потребителите, да засили тяхното доверие в качеството на продуктите, и да осигури равнопоставеност на бизнес операторите в сектора.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обществено обсъждане по законодателните промени в областта на агрохранителната верига, цитирана от пресцентъра на МЗХ.

Законодателният пакет включва три нови закона -  Закона за хранителната верига, Закона за храните, Закона за оценка на риска по хранителната верига и изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Структуроопределящ ще бъде изцяло новият Закон за храните, каза министър Танева. По думите й, промените ще ограничат незаконната търговия  и внос на хранителни продукти.

„Очаква се в края на месец януари по всеки един от законопроектите да започне процедура за приемането му съгласно националното и европейско законодателство“, поясни министърът на земеделието.

Процесът по прилагането на новата правна рамка ще приключи с  въвеждане на единна информационна система по цялата агрохранителна верига - от фермерите до  хранителните магазини, в които потребителите влизат и избират продуктите, които да си закупят, информира още Танева. Тази информационна система ще е публична и достъпна за потребителите – за да има и техен контрол върху обектите, да се намали корупционният натиск и да се гарантират правата на потребителите, каза тя.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.