ЕС с 9,2 млн. евро проект AQUAEXCEL

fish-farm-b

 На аквакултурата са възлагат надежди за намаляване на необходимостта от улов на свободно обитаваща риба. Търсенето на риба в целия свят се увеличава, което излага много видове на риск от прекомерен улов. Рибовъдството, или аквакултурата, облекчава натиска върху тези запаси — половината от рибата, консумирана в световен мащаб, вече се произвежда в рибовъдни стопанства. Същевременно може да се направи повече за повишаване на ефективността на европейския сектор на аквакултурата, в който работят около 80 000 души. Като произвеждат по-големи количества риба по устойчив и екологосъобразен начин, рибовъдните стопанства могат допълнително да намалят натиска върху европейските запаси от свободно обитаваща риба.

В рамките на проекта AQUAEXCEL, финансиран от ЕС, учени в областта на аквакултурата от цяла Европа извършват изследвания, които рибопроизводителите могат да използват за повишаване на своята конкурентоспособност, както и за стимулиране на икономиките на крайбрежните общности, съобщават от ЕК.

„По проекта се разработват нови методи и инструменти за научни изследвания, които са по-ефективни по отношение на разходите и с по-добро приложение за сектора на аквакултурата“, каза координаторът на AQUAEXCEL Марк Вандепют, изследовател в областта на генетиката на рибите във френския Национален институт за агрономически изследвания (INRA).

AQUAEXCEL дава на изследователите от ЕС и асоциираните страни достъп до изключителни научноизследователски центрове и ресурси в цяла Европа, включително опитни станции, геномни бази данни и системи за изобразяване. AQUAEXCEL също така има за цел да насърчава водещите учени от страните от ЕС и от други страни да работят заедно по съвместни проекти.

Работата по AQUAEXCEL включва хармонизиране и стандартизиране на научноизследователските ресурси в Европа, например чрез разработване на модели и експериментални методи, които да помагат на учените да координират своите изследвания. Създават се и се използват т.нар. „изогенни линни“ за различни видове риба — сьомга, шаран, лаврак и пъстърва. Тези генетично идентични групи от определени видове риба улесняват учените при възпроизвеждането на експерименти. В едно от експерименталните рибовъдни стопанства, експлоатирано от INRA близо до Брест, Франция, бе създадена изогенна пъстърва. Учени от университета във Вагенинген в Холандия сега използват тези изогенни риби, за да изследват техния метаболизъм.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви: „ЕС отдавна смята, че научните изследвания в областта на аквакултурата са от голямо значение за икономическото развитие на крайбрежните и отдалечените региони, както и че те са начин за подобряване на качеството, като в същото време се проявява хуманно отношение към животните и се опазва околната среда. Продължаваме да инвестираме в подобни изследвания и иновации чрез нашата нова програма ”Хоризонт 2020“.

Проектът се финансира от  ЕС с с 9,2 млн. евро по линия на Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие (2007 — 2013 г.). Работата по него ще продължи до февруари 2015 г. В проекта участват 17 партньора (научноизследователски институти, университети и организации в областта на аквакултурата) от Белгия, Гърция, Ирландия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Обединеното кралство, Унгария, Франция и Чешката република.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.