ЕК ще предоставя безвъзмездни средства за иновиращите предприятия и организации

money-tower

Eвропейската комисия представи новата си пилотна инициатива „Бърз път към иновации“ (БПИ) с бюджет 100 милиона евро, както и пет награди за иновации по линия на програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, чийто бюджет възлиза на 80 милиарда евро, съобщи информационната служба на ЕК.

БПИ ще подпомага европейската икономика, като предоставя безвъзмездни средства за иновиращите предприятия и организации, които са на прага да превърнат обещаващите си идеи в пазарни продукти. Материалните награди ще насърчат техническите нововъведения с голямо обществено значение. Инициативите са част от първата двугодишна работна програма по „Хоризонт 2020“ и са плод на стремежа да се подпомогнат иновациите в Европа.

Потвърждава се и бюджетът от 7 милиарда евро за 2015 г. за проекти по „Хоризонт 2020“ и се определят сроковете за подаването на заявления.

По „Бърз път към иновации“ ще може да се кандидатства от януари 2015 г. Инициативата ще подпомага малки консорциуми от три до пет организации със значително участие на частния сектор, които са на прага да превърнат обещаващите си идеи в пазарни продукти. Тя е отворена за идеи във всички области на техниката и приложенията ѝ, както и за всяко юридическо лице, установено в ЕС или в асоциирана към „Хоризонт 2020“ държава.

Началото на конкурсите за петте награди за иновации е предвидено за края на 2014 г. и началото на 2015 г. Общият бюджет на наградите за 2015 г. е 6 милиона евро, като те ще бъдат присъдени в три тематични научноизследователски направления: здравеопазване (награда за намаляване на използването на антибиотици; награда за скенер на хранителни продукти), околна среда (награда за намаляване на замърсяването на въздуха) и информационни и комуникационни технологии (награда за съвместно използване на радиочестотния спектър и награда за оптическо предаване).

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.