ЕК с препоръки към енергийния пазар у нас

energy-11

България трябва постепенно да се откаже от регулираните цени на тока за домакинствата и малкия бизнес. Идеята е постепенно да се премахне изцяло регулираният сегмент от пазара и всички да могат на свободен принцип да избират доставчика си енергия. Това е записано в доклад на Европейската комисия за напредъка на държавите от общността по пътя им към обособяването на единен европейски енергиен пазар. Докладът съдържа преглед и препоръки за всяка от държави в ЕС.

В частта за нашата страна пише, че България разполага със свръхвъзможности за производство на ток. Комисията препоръчва установяването на добре работещ пазар за електричество, включително с обособяването на независима и добре организирана енергийна борса, на която да се сключват и предварителни сделки, предава БТА.

Препоръчва се постепенното отпадане на квотите за покупка на ток от електроцентралите в регулирания пазар, както и премахването на схемата на единствения купувач на ток на едро. В момента тази функция се изпълнява от Националната електрическа компания.

България трябва да се насочи и към обособяването на конкурентен пазар на ток за крайните потребители. Друга препоръка гласи, че нашата страна трябва да ускори свързаността си към европейската електропреносна мрежа и укрепването на вътрешната си кабелна мрежа, за да се справя по-добре с прекъсванията на електроснабдяването.

В областта на доставките на природен газ Брюксел смята, че у нас липсва достатъчна връзка на националните газопроводи със системата за международен пренос на синьо гориво. Заради това ЕК препоръчва нашата страна да ускори строителството на интерконекторните връзки със съседните страни.

Комисията отново настоява за раздробяването на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което би довело до повече съревнование на пазара на ток и газ. Препоръчва се също осигуряване на повече независимост на ДКЕВР, особено в областта на електроенергията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.