ЕК одобри сделката за БТК

vivacom123

Европейската комисия е одобрила продажбата на най-големия български телеком БТК на регионалната медийна компания United Group, съобщава Капитал, цитирайки ЕК. В телекома мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Сделката беше обявена през ноември 2019 г. и планът е да завърши скоро, като в предварително заявление на купувача срокът беше в средата на годината.

В съобщението си еврокомисията казва, че предложената транзакция ще има ограничено влияние върху българския пазар. Според Брюксел от сделката не произлизат проблеми за мобилния пазар и фиксираните телекомуникационни услуги на едро и на дребно. Одобрението дойде месец след като EК обяви, че разглежда придобиването.

United Group е шестият собственик на БТК от приватизацията на телекома. Продажбата стана факт в началото на ноември, след като до последно за оператора наддаваха два кандидата - освен BC Partners другият беше американският фонд Providence Equity Partners, но с неформален местен съдружник. Цената не беше обявена, но според сегашния основен акционер в БТК Спас Русев е около 1.3 млрд. евро, което е седем пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA).

United Group обяви, че ще финансира транзакцията с облигации за 1.795 млрд. евро, които ще използва и за рефинансиране на свой стар дълг. Сделката е поредната за групата, която присъства във всички държави от бивша Югославия.

United е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял от около 20%. През годините групата минава през различни финансови инвеститори. BC Partners влезе в нея през миналата година, като придоби мажоритарен дял от малко над 50%. Продавачът тогава запази миноритарен дял, а остатъчна малка инвестиция има и ЕБВР. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.