ЕК даде зелена светлина на придобиването на Costa Coffee от Coca-Cola

costacoffee2

Европейската комисия заяви в четвъртък, че е разрешила продажбата на веригата кафенета Costa Coffee на американския производител на напитки Coca-Cola Co. от страна на досегашния ѝ собственик - британската хотелиерска и ресторантьорска компания Whitbread Plc.

"Комисията стигна до заключението, че предложеното придобиване няма да създаде опасения за конкуренцията, тъй като компаниите (Coca-Cola и Costa Caffe) не продават едни и същи продукти и връзките между техните дейности са ограничени“, се посочва в изявление на регулаторния орган на ЕК, цитирано от Ройтерс.

През август 2018-а година Coca-Cola обяви за първи път, че е сключила сделка за закупуване на веригата кафенета Costa Coffe от нейния притежател - Whitbread PLC за 3,9 млрд. британски лири (около 5,1 млрд. долара) и отбеляза, че очаква сделката да приключи през първата половина на 2019-а година.

Самото споразумение вече беше одобрено от акционерите на британската компания Whitbread Plc.

Междувременно Coca-Cola Co. съобщи, че е приключила придобиването на марката за кафе Costa Limited от британската хотелска и ресторантьорска компания Whitbread PLC след полученото от Европейската комисия одобрение на сделката.

От "Кока-Кола" отбелязаха, че кафенетата "Коста", които действат в повече от 30 държави, дават на компанията за безалкохолни напитки значителен отпечатък върху световния кафеен бизнес. В световен мащаб сегментът на бизнеса с кафе нараства с 6% годишно.

"Виждаме големи възможности за създаване на стойност чрез комбинацията от възможностите на Costa Coffee и маркетинговата експертиза и глобален обхват на Coca-Cola. Нашата визия е да използваме силната платформа на Costa, за да разширим нашето портфолио в категорията на разрастващия се кафеен пазар", заяви Джеймс Куинси, главен изпълнителен директор на Coca-Cola.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.