Експерти отчитат отрицателно нетно усвояване на офис площи за тримесечието

Office-Room-Interior-Design

Обемът на съществуващите площи в модерни офис сгради в София към края на третото тримесечие възлиза на 2.184 млн. кв.м. Площите в строеж са 376,000 кв.м., от които само за 16% има предварителни договори с наематели. Засилваща се тенденция е наемателите да опитват да преотдават вече наети площи, за да оптимизират разходите си, в резултат на въведени политики за работа от вкъщи и спад в бизнеса, пипе в свой анализ компанията MBL.

На този етап не се очаква да стартира строителство на нови офис проекти преди ситуацията с COVID-19 да се подобри. При сегашните обстоятелства значителна част от наемателите желаят да получат отстъпки от наемодателите или да намалят площите, които заемат. Спадът в търсенето доведе до отрицателно нетно усвояване на офис площи за тримесечието – нещо, което се случва за пръв път в модерната история на офис пазара в София.

През Q3 2020, в експлоатация са въведени 8,000 кв.м., а нетното усвояване възлезе на (минус 15,000 кв.м.), отбелязвайки спад от 45,000 кв.м. спрямо същия период на миналата година. В резултат, делът на свободните офис площи вече е двуцифрен–10.8%, като очакваме да продължи да нараства. През тримесечието бяха сключени сделки за наем за 14,500 кв.м. Очакването до края на годината е новонаетите площи за 2020-та да бъдат по-малко от 60% от обема през 2019-та, с което търсенето би отбелязало най-слабия си резултат от финансовата криза насам.

Средните наеми са без съществена промяна - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14евро на кв.м, а при клас Б -между 8 и 11 евро на кв.м. Към края на третото тримесечие средно претеглените наеми за клас А са 12.60 евро на кв. м., а за клас Б те са 8.80 евро на кв. м. През 2021 очакваме силен натиск върху наемните нива и увеличаване на свободните площи. В момента предлагането на офис площи в съществуващи сгради и в сгради в строеж надхвърля 560,000 кв.м.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.