Едно IPO с много въпросителни

4

Търговията с акции на ЦСКА се провали. Този рефрен се носеше цяла седмица сред брокерите и запознатите с фондовия пазар. И веднага след него идваше следващия въпрос – Защо всъщност се провали IPO-то на футболния отбор? Повечето брокери се обединиха около мнението, че в първичното публично предлагане на ЦСКА са участвали предимно фенове на отбора, а не традиционните институционални инвеститори, тъй като финансовото състояние на клуба е лошо, акциите са били надценени, а и има недоверие към мениджмънта на отбора. Това, от своя страна, е отбълснало инвеститгорите.
В крайна сметка Професионален футблен клуб ЦСКА обяви, че от 2-и юни ще започне връщането на пари на акционерите, които са придобили акции от временната емисия на дружеството.
За целта ще бъдат изготвени и изпратени списъци към всички инвестиционни посредници, чрез които има закупени акции от временната емисия, с данни за клиентите, които са ги закупили и сумите, които трябва да им бъдат възстановени.
„Няма краен срок за възстановяване на паричните средства- В случай на неполучаване, те се съхраняват в клиентска сметка при посредника и няма давностен срок за получаването им”, съобщиха още от клуба.
IPO – то или първичното публично предлагане (IPO) на акции на футболния клуб ЦСКА приключи на 19 май (понеделник). Бяха записани акции за над 1 млн. лв., което обаче беше само една четвърт от необходимото количество за успех на емисията. При предлагането инвеститорите купиха общо 359 206 лота за 1 077 618 лв., което се оказа недостатъчно, тъй като, за да бъде зачетена като успешна емисията, трябваше да бъдат закупени минимум 1 409 210 акции за 4 227 630 лв.
Първоначално IPO-то изтичаше на 4 април, но беше удължено с 45 дни. Неуспехът означава, че записалите акции ще трябва да посетят офис на инвестиционен посредник (каквито са и банките), за да си вземат парите обратно, като, разбира се, ще загубят платената комисиона за покупката.
Пред инвеститорпите обаче има още две опции – да получат акции от съществуващите на цената от IPO-то (3 лв. за брой) или да дарят средствата във фонд на клуба. От своя страна главният акционер в ЦСКА Александър Томов съобщи, че ще има ново IPO и обеща, че то ще бъде успешно.
Друга важна новина също излезе през миналата седмица– че милиардерът от Хонконг Стивън Ло мести бизнеса си у нас и ще помага на ЦСКА като генерален спонсор на отбора. Същевременно той, заедно с други бизнесмени от Китай и Хонконг, очакват правителството да одобри проектът им за български Лас Вегас край София. Лобист на проекта е босът на ЦСКА Александър Томов, който, по думите му, успял да разубеди азиатците да построят новия Лас Вегас в Ирландия. Засега е ясно само, че Ло ще даде милиарди левове на родни строителни компании. Освен това вицепремиерът Даниела Бобева се е срещнала с гостите от Азия, като в момента се чака да стане ясна финансовата част на проекта.
Общото събрание на ЦСКА, което вече е публично дружество, ще се проведе на 30 май, като в него ще бъде отчетена миналата година. Друга точка предвижда вкарването в управата на нови членове на Съвета на директорите - Красимир Гергов, Ивайло Манджуков и Галин Михайлов, които помогнаха финансово на армейците тази пролет. Беше опроверган обаче слухът, че в ръководството ще бъде вкаран Стивън Ло или пък негов представител. Засега обаче, финансовото бъдеще на армейския тим остава енигма.

Автор: Ана Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.