Държавата отпусна близо четвърт милион лева за унищожаване на рибарски кораби

ships-1508468

Държавен фонд „Земеделие” изплати общо 236 093 лв. компенсации на собствениците на 5 рибарски кораба за нарязването на лодките на скрап. Средствата са осигурени по мярка  „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР), съобщават от фонда.

Безвъзмездната помощ се дава като премия на собственици на излезли от употреба риболовни кораби.  По мярката се финансират дейности за прекратяване на стопанския риболов, извършван в акваторията на Черно море. Корабите са нарязани на скрап от лицензирана компания за търговия с отпадъци, с която собствениците имат сключени договори.

Мярка 1.1 има компенсаторен характер и се финансира от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и националния бюджет в съотношение 85% към 15%. Премиите могат да бъдат до 100% от стойността на проекта и се отпускат за кораби, които са на не по-малко от 10 години. Изплащането на безвъзмездната финансова помощ е еднократно за един риболовен кораб за целия програмен период.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.