Добър пазар на ваканционни имоти, отчитат експерти

second-home-mortgages

Летният сезон и през тази година е успешен за продажбите на морски ваканционни имоти. Въпреки нестабилната политическа и икономическа обстановка, продажбите по морето през това лято, по данни на Bulgarian Properties, бележат ръст от около 10% на годишна база.

Налице е нарастване на интереса и към Варна и околните курорти, и към Бургас, Слънчев бряг и Южното Черноморие, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията. Руските купувачи продължават да бъдат най-многобройни - в момента те съставляват около 80% от купувачите по морето. Към тях се присъединяват и купувачи от много други националности. Виждаме частично възвръщане на интереса от страна на британци, а сред купувачите присъстват българи, чехи, французи, украинци, румънци, белгийци и дори австралийци.

Забелязва се тенденция на нарастване на българските купувачи на морски имоти, като те се насочват към премиум комплексите на юг от Бургас – най-вече в Лозенец и Созопол. Купувачите се ориентират все по-често към имоти от най-ново поколение ново строителство, често дори в процес на строителство, като за покупка отделят и по-големи бюджети.

Средната цена на закупените в Слънчев бряг през първото полугодие имоти е 36 000 евро при 31 400 евро за 2013 г., по данни наBulgarian Properties. През второто тримесечие на 2014 г. се увеличава и средната цена на кв. м в Слънчев бряг на база реално сключени сделки. Нашите данни сочат, че тя е 610 евро/кв. м при нива от около 550 евро/кв. м през предходното тримесечие и година по-рано, посочва Стойкова.

Очакванията ни за ваканционния пазар са позитивни, тъй като той показа, че е устойчив. За тази устойчивост допринасят добрите цени на имотите, които се постигнаха през последните години и които ще спомогнат за постигане на отлична конкурентоспособност на имотите в България спрямо други европейски пазари.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.