Добри перспективи пред пазара на офиси в Европа

office-collliers

През първата половина на 2014 г. отдадените офис площи в Европа отчетоха сериозен ръст на 17 от основните й пазари след като икономиката в еврозоната продължи възстановяването си с още по-бързи темпове, показва анализ на Colliers за офисния пазар в EMEA през първата половина на 2014 г.

Според проучването наемните нива на първокласни офиси при 85% от пазарите в Европа и Близкия изток се запазиха стабилни или отчетоха ръст. Страните, които показаха най-забележителни резултати са Германия и Холандия.

Бруно Берета, старши анализатор в Colliers International за ЕМЕА, коментира: "Увеличенията в наемите са резултат от комбинацията на икономически растеж и все по-голямо доверие към европейските имотни пазари, особено към тези на Великобритания и Германия. Ефектът е допълнен и от липсата на налични модерни офис площи в централните бизнес райони поради ниски обеми на нови спекулативни проекти."

Дори южноевропейските пазари като Мадрид и Лисабон, последният от които премина през особено тежък период след 2009 г., регистрираха ръст на първокласните офис локации. Лисабон отчете годишно увеличение на наемите от 1,4% за първото полугодие на 2014 г. Независимо от това по-трайно възстановяване на пазарите в Южна Европа не се очаква тази година, вероятно и до края на 2015.

Според доклада на Колиърс, последните действия на ЕЦБ (като се има предвид обемът капитал, който в момента цели европейски недвижимости, както и очакванията за растеж на наеми) в повечето случаи биха довели до стабилизиране или намаление възвращаемостта на инвестициите в офисни имоти през първата половина на 2014 г.

Тези фактори доведоха до позитивна нагласа към европейския инвестиционен пазар. Успоредно със засиления интерес към много от големите европейски пазари, намаляване на доходността се наблюдава в много от периферните като този на Дъблин (-75 пункта), Мадрид (-50 пункта), Барселона (-25 пункта) и Атина (-25 пункта).

Доходността от инвестиции в офисния сегмент отбеляза спад в редица градове на Централна и Източна Европа, най-вече в Букурещ (-50 пункта), Будапеща (-25 пункта) и Прага (-25 пункта), последните два от които станаха свидетели на стабилно покачване на инвестиционните обеми и повишен инвеститорски интерес през първата половина на 2014.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.