Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене

euro

Парламентът одобри на първо четене проекта за актуализация на бюджета за 2013 г. след продължили повече от 5 часа дебати в пленарната зала. "За" гласуваха 115 души, против 88. Един депутат от ГЕРБ и девет от "Атака" се въздържаха, предаде БНР.

Премиерът Пламен Орешарски също присъстваше на заседанието. По думите му, "предишното правителство си позволяваше да играе на ръба на фискалния резерв и дори под неговия санитарен минимум". "Правителството го разбра това през февруари, когато спешно трябваше да емитира 800 млн. лева, защото фискалният резерв беше стигнал 3,9. Тези три политики бяха неправилни, точно тези политики възнамеряваме да променим, като се опитаме в максимална степен да разплатим заварените задължения", подчерта Орешарски, цитиран от БГНЕС.

Трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите и дълговете, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова по време на обсъждането на актуализацията на бюджета. Тя попита защо се прави промяна в закона при положение, че все още не са ясни данните за изпълнението на бюджета за полугодието. В това, което се предлага не виждаме нови политики и приоритети, по които бихме могли да дискутираме, добави Стоянова.

„В актуализацията на бюджета ясно личи една нова философия - да върнем предсказуемостта на държавата, държавата да си плаща навреме и да съгласува това, което прави, с бизнеса. Ние наистина стимулираме бизнеса с това, което му дължим.”, обясни  бе финансовият министър Петър Чобанов в края на дебатите.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.