Гръцките банки понасят загуби от сделката за дълга в очакване на рекапитализация

Gold

Четирите най-големи гръцки банки обявиха обща загуба от 27.9 милиарда евро за 2011 г. Огромна част от загубите им се дължи на участието им в отписването на част от държавния дълг на страната. Националната банка на Гърция, EFG Eurobank, Алфа банк и Пиреос банк са отписали гръцки държавни ценни книжа на стойност 25 млрд. евро в следствие на сделката между гръцкото правителство и кредиторите, която беше сключена миналия месец.
Националната банка на Гърция, като най-големия заемодател в южната ни съседка, е най-засегната. Тя обявява загуби от 12.3 милиарда евро, в сравнение с 406 милиона евро печалба през 2010 г. EFG Eurobank и Алфа банк също са били печеливши през 2010 г.
Това обаче въобще не означава, че финансовите институции ще останат в безтегловност. В четвъртък Гърция получи първия транш от ЕС и МВФ по плана за рекапитализация на банките, на стойност точно 25 млрд. евро.
Мениджърите на банките обаче се опасяват от влиянието на страничните фактори. „Целият план за бъдещото всъщност не е ясен, защото условията за рекапитализация не са ясни“, заявява генералния мениджър на Алфа банк Артемис Теодоридис в интервю за „Блумбърг“. Според него, условията няма да бъдат изяснени, поне като правна рамка, най-малко до провеждането на парламентарните избори в страната, които са насрочени за 6-и май.
Планът за рекапитализация включва стимули за частните инвеститори, като право на притежателите на акции да купуват от държавния дял, както и допълнителни предпазни мерки за купувачите. Гръцкият фонд за финансова стабилност ще продължи да има права при гласуване на стратегически решения свързани с бъдещето на банките, за да се осигури стабилност.
И четирите финансови институции развиват банкова дейност в България. Бизнесът им у нас обаче се развива до голяма степен независимо, така че не се очаква да бъде пряко засегнат за момента. Доказателство за това са и резултатите им в страната за 2011 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.