Водещите в икономиката фирми у нас с 207% ръст на приходите от продажби

business_administration_iped

IT компанията София Конект ЕООД е на първо място в класацията на БТТП Класацията „ТОП 100 Фирми, водещи в икономика на България през 2013 година”. В топ 3 се класират бургаската строителна фирма "Бул Руф" ООД "Мартилтек" ООД от Петрич, която се занимава с мащинно оборудване и дървообработване.

Класацията на БТПП се изготвя за 16-та по ред година и представя фирмите с най-добри постижения за 2013 година по 5 категории. Изследвани са резултатите от дейността на 6 230 фирми, произвеждащи 82.05% от БВП за 2013 година, при 76% за 2012 г. Методологията на „ТОП 100” включва само обективни финансови показатели.

Въпреки политическата нестабилност и острите разногласия на политическата сцена, фирмите, класирани в първата стотица успяват да достигнат двоен ръст (207 %) в приходите от продажби през 2013 година спрямо 2012 година.

При класацията по най-голяма печалба спрямо вложените собствени средства (възвръщаемост на капитала) 39% са от сферата на услугите и транспорта. Сред тях преобладават ангажираните с инженерни дейности, консултантски и спедиторски услуги, които достигат добра рентабилност. Сред класираните най-малко са фирмите от текстилния бранш и от производството на храни, където има значителна административна намеса като цяло в ЕС.

В класирането по намаление на задълженията първите 100 фирми са успели да намалят задлъжнялостта си наполовина – средно с 56 % спрямо 2012 г., като същевременно техните приходи растат и имат печалба. Забелязва се, че в тази класация от промишлените производства най-много са фирмите от хранителната индустрия.

Класацията по изменение на финансовия резултат показва, че основно промишлени предприятия успяват да преодолеят загуби от 2012 година и да излязат на печалба през 2013 година.

В секторно отношение преобладаващите фирми от различните категории в „ТОП 100” са от сферата на търговията (38%) и промишлеността (19%). От индустрията за втора по ред година с най-много представители е производството на машини и оборудване. Добрите резултати на този бранш се дължат на насочеността му към външни пазари.

Строителството е с 11% дял в „ТОП 100”, като за присъствието му допринасят най-вече изпълняваните публични поръчки, но като цяло в бранша не може да се отчете особено оживление. Същевременно БТПП напомня, че държавата не трябва да си позволява забавяне в плащанията към строителния бизнес, тъй като може да постави пред сериозни изпитания предприемачите от сектора.

Туристическият бранш присъства с 2% дял в „ТОП 100”, което според БТПП поставя необходимостта от по-добра реклама на страната ни.

Една трета от класираните фирми са от София (столица и област) – 29%, следват Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. От водещите фирми 77% са микропредприятия, 16% са малки, 4% средни и останалите 3% са големи предприятия, с което другата цел на класацията – да се даде признание на успехите на малките и средни предприятия, също смятаме за постигната.

Европейската комисия (ЕК) започва обществена консултация относно бъдещата политика на Евросъюза (ЕС), от която се нуждаят малките и средни предприятия в Европа. Целта е да се улесни дейността на тези фирми и да се подобри Законодателният акт на ЕС за малкия бизнес (SBA).

„Европа продължава да се възстановява и ние трябва да гарантираме, че Законодателният акт за малкия бизнес все още отговаря на целите. Поради това приканвам всички лица, заинтересовани от МСП, да споделят своите възгледи. Комисията иска да се запознае с вашите идеи и е готова да чуе вашите коментари“, апелира Фердинандо Нели Ферочи, еврокомисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството.

Със стартиралата днес обществена консултация се търсят още мнения от всички заинтересовани лица, включително от предприемачи и бизнес организации, за да се помогне на Европейската комисия да гарантира, че Законодателният акт за малкия бизнес е готов да посрещне бъдещите предизвикателства.

Обществената консултация е под формата на анкета и може да бъде намерена на сайта на Европейския съюз.

С акта се насърчават страните от ЕС да използват ефективни решения, които са дали резултат другаде, и самите те да представят също толкова добри идеи. Законодателният акт за малкия бизнес в Европа се отнася до всички независими предприятия с по-малко от 250 служители, т.е. до 99% от всички европейски предприятия.

Той има за цел подобряване на цялостния подход към предприемачеството, трайно залагане на принципа „Мисли първо за малките!“ в процеса на изготвяне на политиките, от нормативната дейност до дейността на публичните служби, и насърчаване на растежа на МСП, като им се помага да разрешават оставащите проблеми, които възпрепятстват развитието им.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.