Високият данък за курортно жилище отпада

second-home-4

Да отпадне по-високият местен данък за имотите в курортните населени места, които не се отдават под наем, не са регистрирани като търговски туристически обекти. Това предвиждат одобрени на първо четене от бюджетната комисия промени в закона за местните данъци и такси.

Те са продиктувани от решението на КС, влязло в сила преди дни, с което се отменя частта от разпоредба, предвиждаща тези имоти да се облагат с по-висок местен налог, обясни пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Решението на КС е от април, а от 1 януари досега тече кампания и има собственици, които вече са платили по-високия данък, вкл. за цялата 2019 г., ползвайки отстъпката от пет процента, разясни тя.Сега даваме указание отмяната да важи със задна дата от 1 януари т.г., допълни председателят на бюджетната комисия. На тези, които вече са платили увеличения размер, служебно ще им бъде изчислен данъкът в размерите преди влизането в сила на разпоредбата, предават информационните агенции.

Парите, които хората са дали отгоре, ще им се връщат по тяхно желание или ще бъдат прихванати за следващи данъчни общински задължения.

В 46 общини, по данните на Менда Стоянова, е в сила по-високият данък.Собствениците на жилищни имоти в курортите, които не са им основно жилище, няма да плащат по-висок данък за съответния имот. Това следва от решение на Конституционния съд, с което се отменя текст от Закона за местните данъци и такси, по искане на президента Румен Радев.

Текстът, който беше приет в края на миналата година, предвижда по-висок местен данък за апартаменти и къщи в курорти, посочени в списък на Министерския съвет, ако тези имоти не се водят основни за собственика си.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.