Бюрокрацията е най-голямата пречка за стартиране на бизнес в България

За 98% от българските предприемачи бюрокрацията представлява най-големият проблем за стартиране на нов бизнес у нас. Сред другите фактори, възпрепятстващи предприемаческата активност, се нареждат липсата на подкрепа от правителството (89%), състоянието на икономиката (83%) и доминирането на пазара от големи корпорации (81%). Въпреки посочените бариери, 76% от развиващите собствен бизнес в България са уверени, че биха го направили отново, ако имат такъв шанс.

Това показва проучване на Регус, осъществено сред над 26 000 мениджъри и собственици на фирми в 90 страни. В глобален мащаб, процентът на предприемачите, готови да започнат нови бизнес начинания, нараства до 85%.

Над две трети от българските предприемачи се позовават и на липсата на достъп до кредитиране като сериозна пречка за дейността им.

“Кой знае в какво състояние ще бъде икономиката, ако предприемачите решат да играят на сигурно и започнат да съкращават персонал, както направиха много от техните по-големи и безспорно по-добре обезпечени конкуренти.  Предизвикателствата, пред които са изправени не са нови, но те ясно заявяват, че подкрепа на държавната се усеща слабо,“ споделя Катерина Ману, Генерален мениджър на Регус за Балканите.

Малките и средни предприятия са “двигателите на растежа”, осигуряващи от 40 до 50%  от БВП в световен мащаб, показват данни на Ernst and Young. Според консултантите, половината от всички работни места са създадени именно от малки фирми, въпреки че те привличат само малка част от общите инвестиции в Г-20.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.