Българска компания държи над 40% от местния BI пазар

Българска компания заема първо място с осезаема преднина при внедрителите на BI (Business Intelligence) системи у нас, показва последното изследване на пазара на софтуер за бизнес анализи в България на независимата агенция за пазарни и бизнес проучвания CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.

Това е консултантската компания Балкан Сървисис, чиито показатели са близо четири пъти по-добри от тези на следващия участник. Фирмата има 51% пазарен дял при внедряванията в средни корпорации така и 26% при тези в големи фирми.

По данни на CBN, успешни BI проекти са внедрени в компании от 30 вертикални индустриални сегменти, базирани в 17 града в България. В началото на 2013 общо 21 международни и български доставчици предлагат BI решения на пазара в страната. 44 са интеграторите, които пък предлагат внедряване в крайните клиенти в България.

Очаквано най-много са интеграторите, предлагащи BI софтуера в страната на двете най-големи световни имена в BI бизнеса - SAP и Oracle. Въпреки сравнително големия брой доставчици, за свои BI проекти през периода 2001-2013 са успели да намерят клиенти едва 13 вендори - 12 чуждестранни и един български. Пазара на BI решения е сравнително концентриран. Топ-3 от тях държат около 70% от BI инсталациите в България. Водещата индустрия по брой клиенти на BI решения държи 27 % от всички инсталации, коментират анализаторите.

Изследването обхваща три сектора: услуги, търговия и финансовия сектор. То включва информация за проекти, реализирани в частни компании, както и за тенденциите в различните икономически сектори. Не са включени проекти в държавната администрация.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.