България ще разчита на наддоговориране за инфраструктурни проекти

road

Въпреки че за България, Румъния и Полша ще бъдат отпуснати повече средства за следващия програмен период, парите по линия на еврофондовете не са достатъчни за реализация на всички ключови инфраструктурни проекти у нас. Ето защо, България ще търси наддоговориране по оперативните програми, като допълнителни средства за стратегическа инфраструктура ще бъдат осигурявани от националния бюджет, заеми от европейската инвестиционна банка и чрез публично-частни партньорства.  Това заяви президентът Росен Плевнелиев, на VIII годишна национална конференция "Стратегическа инфраструктура България 2013".

Той беше категоричен, че е важно България да бъде една от първите страни членки, която да подпише споразумението за програмно партньорство, благодарение на което ще може да усвоява средствата от еврофондовете още отначалото на 2014 г. По думите му, изграждането и стратегическата подготовка на инфраструктурни проекти са от изключително важно значение за подобряване стандарта на живот на българите и като положителна тенденция той подчерта, че повечето апликационни форми за стратегическите проекти вече са готови и комуникирани с ЕК.

„България ще бъде променена през 2020 г.”, каза Плевнелиев. Той  поиска от служебното правителство да започне работа по проекта за пътищата Видин – Ботевград, тунела Шипка, Русе-Шумен и скоростния път Черно море, който ще свърже Бургас, Варна и Констанца. Искаме още два моста на Дунав, при Силистра и още 1 мост при Русе. За съжаление скоростният път София-Калотина няма да бъде приоритет за момента, но продължава да се работи и по него, заяви президентът пред журналисти.

Плевнелиев посочи още, че през  2016 г. ще започне поетапното въвеждане на пътни тол системи, като първоначално те ще засегнат тежкотоварните првеози над 12 тона. Така ще се осигуряват допълнителни средства за пътна инфраструктура.

В рамките на съществуващия финансов ресурс ние искаме още две оперативни програми  - "Наука и образование" и "Добро управление", която се очаква да финансира електронно правителство за България, уточни държавният глава.

Според Юлиана Цанова , вицепремиер и министър за управление на средствата от Европейския съюз, е важно енергийната ефективност да бъде приоритет за следващите 7 години,  да има политика на сближаване и ефективно използване на финансовия ресурс, както и приобщаващ, устойчив и интелигентен растеж, за да може да се повиши качеството на образованието, квалификацията и да е налице ефективна борба с бедността.

„Едно е ясно, през новия програмен период няма да се финансират проекти на парче. Затова навсякъде ще въведем интрегриран подход”, подчерта тя.

 

Автор: Кристина Николова

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.