България става отправна точка за навлизането на китайските автомобили Great Wall в Европа

great-wall

На 21 февруари край ловешкото село Баховица официално отвори врати първият завод за сглобяване на китайски автомобили в Европа. Съоръжението, изградено чрез съвместната инвестиция на най-големият китайски автомобилен концерн GWM  и българската компания "Литекс моторс", започна производството на автомобилите Great Wall, предназначени за вътрешния и европейския пазар. На церемонията по откриването на завода присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, както и изпълнителният директор на Great Wall Motor – г-жа Ван Фън Йн.

Първата копка на завода бе направена през 2009 г, като до момента инвестициите възлизат на 65 млн. лв. Вече приключи първата фаза от изграждането на завода, което включва цех за финално сглобяване, административна сграда и склад за резервни  части. След приключване на втория етап ще бъдат изградени  заваръчен и бояджийски цех, а в третия се предвижда оформяне на  индустриална зона около завода, в която ще се произвеждат  детайли и възли за автомобилите от различни компании. След тази фаза инвестициите ще достигнат 170-160 млн. лева.

В завода на "Литекс Моторс" към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството на водещи световни автомобилни марки. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души, уточняват от компанията.

По думите на г-жа Ван Фън Йън, добрите отношения между България и Китай са една от причините отварянето на завода край Ловеч. Тя допълни, че България е избрана да бъде отправна точка за навлизане в европейския пазар.

Премиерът Борисов заяви, че не може да не бъде щастлив, когато открива предприятие, в което ще работят 2000 българи. „В един български град ще има работа за млади хора и възможност за развитие”, каза още той.

Борисов съобщи, че при разговорите си с китайския колега той е получил обещание за над един млрд. лв. инвестиции, които да дойдат у нас до 2013 г. Според него, отварянето на завода на Great Wall e първата стъпка в тази посока.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.