САЩ са сред 20-те най-големи търговски партньори на България

calc1_

САЩ устойчиво се нареждат сред 20-те топ търговски партньори на България.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официалното откриване на конференция под надслов „Explore USA“, посветена на възможностите за българските компании да разширяват своя бизнес в САЩ, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

През последното десетилетие в нашата двустранна търговия са налице редица положителни тенденции, стокообмен успя бързо да си възвърне нивата отпреди финансовата криза от 2008-2009 г.“, изтъкна той.

В рамките на форума министър Караниколов подчерта, че през 2018 г. равнището на взаимна търговия е достигнало до 561 млн. долара, което значително надхвърля рекордното до този момент ниво от 2012 г.

По негови думи за добрия резултат важна роля има и устойчивият ръст, който за миналата година е над 22%.

Икономическият министър подчерта, че американският пазар е сред основните експортни дестинации за реализацията на български изделия от високотехнологичния спектър. Така например, САЩ са на челните места в географското разпределение на износа ни на хардуерни компоненти, на интегрални схеми и на електрически съпротивления с относителни тегла от порядъка на 10% от общо реализираните продажби на външни пазари”, каза Караниколов.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.