БСК: Прогнозите за 2013г. са твърде оптимистични

bojidar_danev

Българската стопанска камара (БСК) се усъмни в прогнозите на правителството, залегнали в обсъжданията на проект за Бюджет 2013. Една от тях е за 10,3% безработица през 2013 г., при положение че към момента тя е над 12.5%. „За да се състои този ръст на заетостта, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3.5%, а такъв не се очертава“, каза Божидар Данев. Той припомни, че при дискусията около приемането на Бюджет 2012 г. БСК прогнозира ръст на БВП много под 1 % - прогноза, която за съжаление се сбъдна. „10,3% безработица е твърде оптимистично очакване при предвиждан ръст на БВП от 1.8%“, категоричен бе Данев.

БСК посочиха и фрапантно несъответствие по отношение на прогнозните 2 770 700 осигурени лица през 2013 г., при положение че към момента осигурените на пълен работен ден са около 1 930 000 и има още около 190 000 самоосигуряващи се.

„Не е вярно твърдението, че няма увеличение на осигурителните вноски. Действително, не се увеличава ставката, но има увеличение по четири пункта: изменя се максималният осигурителен доход, увеличават се минималните осигурителни прагове, увеличава се минималната работна заплата и се затвърждава изплащането от страна на работодателите на първите три дни болнични“, каза още Божидар Данев.

По отношение на минималната работна заплата (МРЗ) зам.-председателят на БСК Димитър Бранков припомни, че непроменена позиция на БСК е МРЗ да се равнява на 40 на сто от средната заплата за страната, която към момента е около 740 лв., т.е. МРЗ следва да не е повече от 290 лв. Основният аргумент на камарата е, че чрез административното и необосновано икономически увеличение на МРЗ се намалява разликата между ниско и висококвалифицираните работници.

Организацията разкритикува и начинът на комуникация на министерствата с работодателските организации: „Превърна се в практика през последните години да коментираме по информация от медиите важни икономически въпроси, какъвто е въпросът за държавния бюджет и бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Все още не разполагаме с проектите на Бюджет на Р България и на ДОО за 2013 г., макар че първите заседания за обсъждането им са насрочени за 3 и 4 октомври, т.е. за след два дни.“

В същото време БСК приветства идеята за промени в осигуряването на заетите в т.нар. силови ведомства, но припомни и продължаващата негативна тенденция да се ползват осигурителните фондове за социално подпомагане.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.