Бизнес сградите на годината

SAC_1

За единадесети пореден път бяха раздадени наградите „Сграда на годината“. Сред десетте категории по традиция имаше и няколко отличаващи проекти с бизнес или индустриално предназначение.

За „Обществена сгради с бизнес предназначение” на годината бе обявена Офис сграда 2 на Sofia Airport Center (SAC). Сградата е победител и в категория „Зелени сгради”. Разположеният в близост до летището на бул. „Христофор Колумб” проект е дело на Tishman International Companies – международен лидер в строителството и управлението на недвижими имоти. Изграждането на разгръщащия се на 125 000 кв. м. комплекс включва използването на екологични материали и последно поколение технологии. Сред тях е уникалната по рода си енерго-ефективна климатична и вентилационна VAV система, управлявана от автоматизирана система за управление на сградата от Siemens, която осъществява цялостен контрол на средата и потреблението на енергия. При завършването си, бизнес комплексът ще включва 180 000 кв.м. офиси клас А, 28 000 кв.м. първокласни логистични площи, които са напълно изградени и функциониращи към момента. Предвидено е също изграждането на хотел от международна верига със съоръжения за конферентни мероприятия. SAC е първият бизнес обект в България, сертифициран по международния стандарт за сградна ефективност – LEED.

В категория „Производствени сгради” първо място спечели компанията за сладкарски изделия „Престиж 96”. Новата й фабрика се намира в югозападната част на промишлената зона на гр. Велико Търново. Заводската площадка е с площ от 44 000 кв. м. Съгласно проектното задание, производствената програма и строителството e изпълнено по български и европейски стандарти и е сертифицирана по ISO и HACCP. Проектът е реализиран благодарение на съвместните усилия на проектантско бюро „Ателието”, конструкторите от инженерно бюро „Цвят”, изпълнителите от БГИ „Проект” ООД

Победител в „Корпоративни и административни сгради” е новата сграда на централното управление на „Алфа Банк” в София, която бе официално открита само преди седмици.

В своите категории отличени бяха също сградата на болница СофияМед и на Галерия Мол Бургас. Административна сграда Станилов пък спечели гласуването на публиката.

Организаторите на конкурса отчетоха, че през 2012 година се забелязва тенденция към увеличаване на сградите със социална функция: болници, училища, спортни сгради, музеи.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.