Бизнесът бави заплати за над 77 млн. лв

salary1

В България, нация от 7.3 милиона души, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. и има икономика, произвеждаща стоки и услуги за 50 млрд. долара годишно, бизнесът в края на май дължи 77.2 милиона лева забавени заплати /53.9 млн. долара/, отчита Министерството на труда пред Reuters. Синдикатите оспорват цифрата, заявявайки, че реалната сума е по-висока.

Николай Ненков, вицепрезидент на най-голямата българска синдикална организация КНСБ, коментира, че неизплатените заплати са на стойност около 83 милиона долара или повече.

Според Лука Висентини от базираната в Брюксел европейска конфедерация на профсъюзите неплащането на служителите е относително рядко явление в страните от ЕС, но случаите нарастват в засегнатите от кризата южни държави като Испания, Португалия, Италия и Гърция.

На Балканите обаче това е масово явление. Един от основните проблеми е, че работниците имат ограничени възможности за преговори, пише DarikFinance.

В България безработицата към края на първото тримесечие на тази година е 13%. В Хърватия негативният показател е малко под 20%, а в Сърбия е 20.8%

В същото време, събирането на данъците е неефективно, някои фирми не плащат в продължение на месеци или дори години. Плащанията по договори също се бавят повече, отколкото на Запад.

"Това е почти невъзможно да се обясни на някого от Запада", комемтира Анте Бабич, генерален секретар на Съвета на чуждестранните инвеститори в Хърватия. "Но не е изненадващо, че фирмите не плащат на работниците, щом могат да си позволят да не си плащат данъците или стоките, които се закупуват. Контролът върху плащанията на заплатите е още по-свободен."

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.