БАКЕП: Няма риск за бюджета ако започне предварително изпълнение на европрограмите

banking-union

ОП "Развитие на човешките ресурси", ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", ОП "Иновации и конкурентосопосбност" и ОП "Региони в растеж" са програмите, които са подали навреме своите финални варианти към Европейската комисия и чакат за забележки и окончателно одбрение. Това стана ясно по време пресконференция, на която Българска асоциация на консултантите по европрограми начерта пет основни приоритета, на които правителството трябва да се съсредоточи за успешен старт на новия програмен перод. Петте препоръки, ще помогнат да се преодолеят евентуални загуби на средства в новия програмен период, както и да се постигне пълно усвояване на средствата до 2022 г, поясниха от асоциацията.

Прозоваваме администрациите на останалите програми да положат всички усилия и да приключат с текстовете на програмите до края на 2014г, защото одобрение те ще могат да получат чак в средата на 2015 г.", каза Председателят на БАКЕП Кристина Цветанска.

От Асоциацията настояват за въвеждане на амбициозна програма за предварително изпълнение на програмите, за да се навакса нулевата 2014 г. Според предствители на консултантски фирми отварянето на процедури няма да натовари бюджета на страната, защото евентуалното изплащане на средствата ще се случи чак през 2016 г, когато всяка една програма ще има одобрение от ЕК. Трябва да подчертаем бързите действия на органите на правителството, с решението си за одобрение на индикативните годишни програми, т.е. отваряне на процедури по график за финанисране през 2015 г, така както са предвидени в самите оперативни програми, преди те да бъдат одобрени от ЕК. Тъй като самото обявяване на процедурите и прием на документи отнема 6 месеца, риск за бюджета няма, като договорите на одобрените проекто могат да се подпишат след окончателно одбрение от страна на ЕК. Така ще бъде спестено време за подбор на инвестиционни проекти и още 2015 г може да започне тяхното изпълнение, каза Ангелина Добрева от УС на БАКЕП.

За да се компенсира нулевата 2014 г трябва да се отворят два пъти повече от планираните в годипните програми процедури. Механизмът на предварително изпълнение е единственият, който паралелно с отварянето на два пъти повече процедури може да спаси страната от загуна на средства в новия програмен период, добави Кристина Цветанска.

Като трета препоръка тя изтъкна, че подготовката на новия закон за еврофондовете, оперативните документи и системите за управление на програмите не трябва да се превръщат в индикатор за забавяне на предварителното изпълнение на програмите. Администрацията има доста документи по стартиране на новия програмен период, затова очакваме да се намери адекватен начин тези дейности да се извършват успоредно с отваряне на процедурите, подчерта Цветанска.

Трябва да се поучим от първия програмен перио ди до 2018 г да се договорили на 100% ресурса по европрограмите. Така ако има някакво забавяне от страна на бенефициентите, администрацията ще има достатъчно време, за да ерагира и да направи необходимото предоговаряне.

На пето място призоваваме да се осигури независимост и приемственост на експертия екип по еврофондовете, казаха от БАКЕП. Според експертите администрацията вече има опит в подготовката и управлението на програмите и всяко съкращение или чистки ще забави процеса на усвояване.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.