Четири основни условия за създаване на иновативна икономика

puzzle

Кои са четирите основни условия за изграждане на иновативна икономика? Отговор на този въпрос на лекция в София даде проф. Судхансу Рай, преподавател в престижния Copenhagen Business School.

  1. Изграждане на  обща представа за иновацията. Иновацията означава промяна, новост и предизвикателство да можем да правим нещо, което в миналото не е съществувало. Тя означава да търсим решения, когато те не съществуват, да инвестираме в нещо с малко ресурси, използвайки нашето въображение и интелигентност.
  1. Иновацията е последствие от обществената представа за нея. Тя не може да бъде съществува, ако не е осъзната като такава от обществото.
  1. Иновацията притежава огромна конструктивна сила. Например за капитализма се смята, че се появява, тъй като е едно по-добро решение за подобряване стандарта на живот на хората от комунизма, поради това,че носи със себе си свобода. По време на капитализма се създава знание по възможно най-оптимизирания начин, което го прави успешен. Естествено този режим, както комунизма и други режими, носи със себе си и отрицателни последствия, но те от своя страна водят до иновации.
  1. Комуникация и познаване на технологиите. За да внедрим иновацията успешно ние се нуждаем от по-добра комуникация, по-добро ниво на познаване на технологиите и по-добро разбиране на усложненията, които биха могли  да възникнат в тях.

Какво притежаваме днес, за да внедрим тези 4 основни стъпки за по-иновативна икономика? Отговорът на проф. Рай се крие  в  напълно различната идея за познанието: свободен поток на информация и знания. Днес ние всички сме равни, защото, за разлика отпреди, имаме равен достъп до познания, благодарение на които всеки човек има възможността да развие потенциала си по-добре от другия – да бъде иноватор, по-бърз, по-умен и да прави със живота си точно това, което иска.

 

Автор: Кристина Николова

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.