Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Четири основни условия за създаване на иновативна икономика

Четири основни условия за създаване на иновативна икономика
ENTERPRISE

Кои са четирите основни условия за изграждане на иновативна икономика? Отговор на този въпрос на лекция в София даде проф. Судхансу Рай, преподавател в престижния Copenhagen Business School.

  1. Изграждане на  обща представа за иновацията. Иновацията означава промяна, новост и предизвикателство да можем да правим нещо, което в миналото не е съществувало. Тя означава да търсим решения, когато те не съществуват, да инвестираме в нещо с малко ресурси, използвайки нашето въображение и интелигентност.
  1. Иновацията е последствие от обществената представа за нея. Тя не може да бъде съществува, ако не е осъзната като такава от обществото.
  1. Иновацията притежава огромна конструктивна сила. Например за капитализма се смята, че се появява, тъй като е едно по-добро решение за подобряване стандарта на живот на хората от комунизма, поради това,че носи със себе си свобода. По време на капитализма се създава знание по възможно най-оптимизирания начин, което го прави успешен. Естествено този режим, както комунизма и други режими, носи със себе си и отрицателни последствия, но те от своя страна водят до иновации.
  1. Комуникация и познаване на технологиите. За да внедрим иновацията успешно ние се нуждаем от по-добра комуникация, по-добро ниво на познаване на технологиите и по-добро разбиране на усложненията, които биха могли  да възникнат в тях.

Какво притежаваме днес, за да внедрим тези 4 основни стъпки за по-иновативна икономика? Отговорът на проф. Рай се крие  в  напълно различната идея за познанието: свободен поток на информация и знания. Днес ние всички сме равни, защото, за разлика отпреди, имаме равен достъп до познания, благодарение на които всеки човек има възможността да развие потенциала си по-добре от другия – да бъде иноватор, по-бърз, по-умен и да прави със живота си точно това, което иска.

 

Автор: Кристина Николова

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.