Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 5, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Фонд „Земеделие“ ще кредитира инвестиции на пчелари

Фонд „Земеделие“ ще кредитира инвестиции на пчелари
ENTERPRISE

Кандидатите, подписали договори по мерки Б и Г от Националната програма по пчеларство могат да кандидатстват за нисколихвени кредити от Държавен фонд „Земеделие” до 31 юли 2014 г. По тези мерки се отпуска помощ за нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

Кредитите се отпускат пряко от фонда при лихвен процент от 5 % на годишна база. Спрямо миналата година лихвата е намалена с 1 пункт. Кредитът покрива до 95% от помощта, а останалата част се осигурява от бенефициента. Затова преди да получат кредит, кандидатите трябва да докажат възможността си за съфинансиране на инвестицията. Погасяването на кредита и дължимите по него лихви се осъществява еднократно, след като пчеларите получат финансовата помощ по програмата.

През последните две години схемата за кредитиране помогна усвояването на средствата по НПП да се увеличи от 82% през 2012 г. до 90% през 2013 г. Размерът на отпуснатите кредити в периода нарасна от 932 889 лв. на 1 546 607 лв., а броят им - от 141 на 217, уточняват от фонда, прогнозирайки ръст на интереса към кредитите през тази година.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.