Ферми ще се модернизират с близо 8 млн. лв. по земеделската програма

farm

Над 7.8 млн. лв. ще бъдат разпределени между 22 проекта по мерките 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”.

Повечето проекти по мярка 121 са на животновъдни ферми, уточняват още от фонда. Чрез финансирането фермерите ще могат да инвестират в нови машини, оборудване и различни съоръжения, както и в техника за пречистване на водите и спазване на европейските еко стандарти. Друго одобрено предложение е за изграждането на климатизирана сграда за кошери  и производство на биологичен мед. Субсидии ще получи и ферма за производство на протеиново брашно от чeрвен калифорнийски червей и телета за месо. Тя ще инвестира в инсталация за компостиране и преработка на биоразградими отпадъци.

Проектите в сектор растениевъдство по мярка 121 са на стопанства за отглеждане на царевица, тикви, лавандула, пшеница и слънчоглед, както и на кайсии и череши. Те ще купят водоспестяващо оборудване за напояване, система за капково напояване, зърнопочистваща машина, трактори и др.

Три са предприятията, одобрени по мярка 123. Те ще произвеждат стерилизирани храни за деца и пчелен мед и преработват и ще съхраняват череши.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.