С близо 1.2 млн. безконтактни карти ще плащат българите през тази година

Mincheva_Hampartzoumian

С близо 1.2 млн. безконтактни карти ще се разплащат българите през тази година. Очакванията са картовият пазар да се развива с бързи темпове и броят на ПОС терминалите, на които да може да се плаща безконтактно, да достигне 7500.  Това показва стана ясно от анализ на УниКредит Булбанк, представен в понеделник от експертите на банката. 

Към момента в България има инсталирани в различни търговски обекти около 4000 ПОС терминала за безконтактни плащания, а клиентите използващи услугата са близо 60 хил. Пазарът на безконтактни разплащания се развива с изключително бързи темпове в цяла Европа, където активни са близо 80 млн. карти, а броят на ПОС терминалите от ново поколение достига 1.2 млн.

Що е то безконтактно разплащане?

Безконтактната карта притежава допълнителна функционалност, с която може да се плати безконтактно, но чрез нея могат да се извършват плащания и по познатия до сега начин - на ПОС терминал с четене на чипа или магнитната лента и задължително въвеждане на ПИН, на банкомат, в интернет. Самият начин на плащане зависи изцяло от избора на картодържателя.

Самото безконтактно плащане протича по следния начин: касиерът въвежда сумата на ПОС терминала, клиентът доближава картата си до указаното на терминала място, терминалът издава звукова и светлинна сигнализация и покупката е извършена.

Последните анализи на пазара показват, че използването на безконтактните плащания намаляват опашките в търговските обекти заради съкратеното време за преминаване през касите, като на места дори се отчита повишаване на оборотите на търговците заради по-големия брой хора, които могат да бъдат обслужени в рамките на работния ден.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.