Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 21, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Страхът от природни бедствия пренарежда пазара на имоти

Страхът от природни бедствия пренарежда пазара на имоти
Мария Черешева

Ако до преди земетресението от 22 май и продължаващите валежи 32% от търсещите нов дом са планирали да си купят жилище над шестия етаж, за да се радват на хубава гледка, то сега процентът им се е свил на едва 15%. Това показва проучване на пазара на имоти на АДРЕС Недвижими имоти, според което все повече купувачи се обръщат към по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж.

„Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност за купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намираха и някои по-атрактивни имоти – мезонети, жилища с големи тераси и т.н. По тези причини те бяха сред най-предпочитаните от купувачите, но тенденцията се обърна зн          ачително през последния месец”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Несигурността при трусове на високите етажи, както и уязвимостта им при обилни и продължителни дъждове, които причиняват течове и влага, накара много хора да променят първоначалните си планове”, добавя той.

Проучването показва, че към 74% от купувачите са склонни да си изберат жилище между втория и шестия етаж, като само месец по-рано процентът им е бил 63%. Интересът към първия етаж е нараснал от 5 на 11%.

Според експертите, трусовете тепърва ще дават своето отражение върху пазара на имоти, като прогнозата е много от жителите на големите градове се насочат към закупуване на по-ниски жилища в провинцията.”Тенденцията на растящ брой запитвания за селски къши е факт през цялата последна година. Основният мотив досега беше да имат спокойно място за пълноценна почивка през уикенда. След събитията обаче ниските къщи могат да намерят и друго приложение. Според експертите, макар селските къщи да не са по-безопасни от жилищните блокове, те представляват алтернатива за временно пребиваване в случай на бедствие.”, се посочва в анализа.

Друг двигател на пазара в провинцията е миграцията от селата към градовете, най-вече от страна на младите хора, търсещи по-добра работа Динамиката на сделките в градовете е нараснала с около 25% през последната година, като около 2/3 от купувачите са млади хора под 40 години. Търсят се по-скоро маломерни жилища, основните купувачи на които са млади семейства с деца, а продавачите им – затруднени финансово хора.

Ценовите нива в страната са силно зависими от големината и цялостното състояние и икономическа активност в съответния град. Отстъпките играят по-сериозна роля отколкото в София, коментират още от агенцията. Колкото по-малък е градът, толкова по-голяма е разликата между първоначално оферирана цена и реална стойност на сделката. Докато в по-големите градове като Сливен, Ямбол, Стара Загора продавачите правят компромис с около 3 000 евро, то в по-малките населени места като Елена, Балчик и Сандански средният размер на отстъпките е около 5 000 евро, отчитат от компанията.

Същевременно банковото кредитиране не е така силно разпространено в провинцията, както в столицата. По-голямата част от купувачите разполагат с пари кеш, независимо дали са спестени или придобити от продажба на друг имот, коментират анализаторите.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.